Dupa cum se cunoaste, industria alimentara este deosebit de preocupata, uneori chiar mai inainte de chestiunile strict economice (costuri, materii prime, rentabilitate, desfacere etc.), de problema cunoasterii si respectarii normelor juridice care ii reglementeaza activitatea, in mod special a celor prin care se urmareste asigurarea calitatii, conformitatii si sigurantei produselor alimentare. si in acest fel constituie un sprijin didactic pentru studentii si masteranzii unor astfel de specialitati academice..
Cartea de fata raspunde totodata si tematicilor de Curs din facultatile de industrie alimentara, agronomie, ingineria produselor alimentare etc.
Ultima parte este dedicata sistemelor Uniunii Europene din domeniul calitatii produselor agricole si alimentare.
Lucrarea expune si explica legislatia aplicabila productiei de alimente (incluzand aici problematici precum: Principiile generale ale legislatiei alimentare a Uniunii Europene
Standarde internationale in domeniul productiei alimentare
Trasabilitatea produselor alimentare si auditul sigurantei alimentelor
Sisteme de alerta pentru alimente
Etichetarea produselor alimentare
Controlul oficial al producatorilor si produselor alimentare etc.) si continua apoi cu expunerea cadrului normativ specific unor categorii de produse alimentare (Igiena alimentelor de origine animala
Productia si comercializarea unor categorii de produse alimentare
Aditivii alimentari si aromele).
De altfel, siguranta si igiena alimentelor sunt problematici de importanta majora pentru intreaga populatie, iar toate normele juridice in aceasta materie au ca scop protectia sanatatii si a vietii oamenilor, prin reglementarea producerii, manipularii, procesarii, depozitarii, transportului si comercializarii unor alimentele sigure pentru consum.
Dupa cum se cunoaste, industria alimentara este deosebit de preocupata, uneori chiar mai inainte de chestiunile strict economice (costuri, materii prime, rentabilitate, desfacere etc.), de problema cunoasterii si respectarii normelor juridice care ii reglementeaza activitatea, in mod special a celor prin care se urmareste asigurarea calitatii, conformitatii si sigurantei produselor alimentare