Dan Negrescu ne-a obisnuit deja cu grija pe care o acorda ca un filolog autentic cuvintelor si cu indemnul indirect pe care ni-l adreseaza de a ne apropia de cuvinte cu aceeasi grija sau macar cu simtul masurii si al ridicolului.
Mai concret structura de latinist a autorului face ca aceasta mijlocire sa insemne deslusirea unor dileme pe care adesea reclamam ca ni le ridica epopeea vietii contemporane prin reconfortanta atentionare ca nihil novi sub sole nimic nu poate fi nou sub soare caci istoria si mentalitatile se repeta sau se perpetueaza cu un grad foarte ridicat de predictibilitate..
Cartea este in acelasi timp un canal de comunicare cu dublu sens un drum via o cale in sensul in care ofera o cheie de intelegere a lumii in care traim un instrument care sa ne ajute sa accesam trecutul pentru a vedea cu mai multa claritate si obiectivitate prezentul.
Astfel relatia dintre scriitor si cititorul sau nu poate si nu trebuie sa evite dimensiunea educationala - desigur fara ca mesajul sa capete o dimensiune didacticista.
Tripticul prezinta si un model nu doar de lectura a acestor colectii ci si de intelegere a motivatiei autorului.
Exercitiul balansarii acestor doua planuri continua in ceea ce deja se profileaza ca un nou triptic publicat la Editura Universitatii de Vest din Timisoara incepand cu Lectia romana in 2018 si continuand cu Via Romana in 2019.
Volumul de fata continua exercitiul inceput de universitarul timisorean cu ani in urma in consacrata colectie a Tablourilor cu siguranta care asa cum sugereaza si titlul propuneau o serie de vignete convingatoare unde simtul lexical si convingerea in nevoia proprietatii termenilor erau dublate de observatia realitatii cotidiene.
Dan Negrescu ne-a obisnuit deja cu grija pe care o acorda ca un filolog autentic cuvintelor si cu indemnul indirect pe care ni-l adreseaza de a ne apropia de cuvinte cu aceeasi grija sau macar cu simtul masurii si al ridicolului