In Lemnul stramb al omenirii, Isaiah Berlin expune legatura dintre ideile trecutului si cataclismele sociale si politice ale vremurilor noastre: intre credinta platonica in adevarul absolut si ispita autoritarismului; intre Joseph de Maistre, ideolog reactionar din secolul al XVIII-lea, si fascismul secolului XX; intre romantismul lui Schiller si Byron si nationalismul militant - uneori genocidar - care zguduie lumea moderna.
Cine ar fi crezut ca o carte cu subtitlul "Capitole din istoria ideilor" ar putea fi atat de amuzanta?"- JOHN BANVILLE.
Rezultatul, pentru cititor si ascultator deopotriva, e un fel de vartej bizar, o senzatie de spumoasa incantare intelectuala, de parca ne-am roti intr-un carusel minunat de galagios.
Intotdeauna spunea direct ce gandea, iar ideile si intuitiile se rostogoleau cu o claritate sclipitoare...
Entuziasmul deriva imediat din tonul unic al vocii lui Berlin, care in scris este acelasi ca in sala de curs sau la microfon...
Eseurile cuprinse in acest volum, scrise pe parcursul a trei decenii, incepand cu sfarsitul anilor ’50 si pana in anii \'80, discuta unele dintre cele mai urgente subiecte ale vremurilor noastre. "Isaiah Berlin este unul dintre cei mai entuziasmanti ganditori ai secolului XX.
In Lemnul stramb al omenirii, Isaiah Berlin expune legatura dintre ideile trecutului si cataclismele sociale si politice ale vremurilor noastre: intre credinta platonica in adevarul absolut si ispita autoritarismului; intre Joseph de Maistre, ideolog reactionar din secolul al XVIII-lea, si fascismul secolului XX; intre romantismul lui Schiller si Byron si nationalismul militant - uneori genocidar - care zguduie lumea moderna