Lucrarea semnata de Gerard Denizeau a aparut in 2016, la Larousse si doar la un an distanta, in 2017, la Rao, sub un titlu care de altfel, pastreaza traducerea exacta a celui frantuzesc: &bdquo
Leonardo da Vinci, Geniul vizionar".
Numar pagini: 128Dimensiuni: 13 x 20.5 cmTip coperta: CartonataAn aparitie: 2017Autor: Larousse.
Include peste 300 de ilustratii si facsimile, printre care scrisoarea adresata de Leonardo da Vinci ducelui Ludovico Sforza la Milano, schite si desene extrase din codexurile lui, studii de anatomie, harta oraselului Imola etc.
Visurile lui, personalitatea si peregrinrile sale prin Italia si Franta au inca puterea de a fascina.
Ideile sale extraordinare au zdruncinat din temelii istoria artei.
Prin intermediul numeroaselor desene extrase din codexurile si Carnetele lui Leonardo da Vinci, este explicata metoda de lucru a unui savant care a nazuit sa descifreze legile si ritmurile de functionare a lumii.
Caracterul Vizionar al inventiilor lui da Vinci este cel pe care si-a propus sa-l sublinieze aceasta lucrare superb ilustrata.
Observatiile lui asupra naturii, plantelor si a apei, asupra corpului si chipului omenesc, dublate de o curiozitate fara margini, l-au facut pe Leonardo da Vinci o intruchipare a idealului renascentist, un artist de o modernitate surprinzatoare.
Leonardo da Vinci a fost un pictor si un inventator de geniu, care a conceput masini de zbor, dispozitive militare si de divertisment de o ingeniozitate cu mult inaintea epocii lor.
Dincolo de personajul abordat de Denizeau (Leonardo da Vinci), care este unul formidabil, felul de a-l „descoperi" in paginile cartii este cu adevarat, uluitor.
Complexitatea lui Leonardo da Vinci este una evidenta! Cartea &bdquo
Leonardo da Vinci, Geniul vizionar" poate fi in acelasi timp, o descoperire pentru cei mici ca si o bucurie pentru cei mari. 2 mai 1519, Amboise); de la copilarie, la maestri si colegi, de la omul de lume adorat la Curtile princiare italiene, la inventiile pe care le intrezareste filozoful, muzicianul, inginerul, anatomopatologul, astronomul, militarul si revolutionarul (in pictura), toate aceste etape si cercetari atat de diverse sunt supuse de catre Denizeau analizei.
Cuprinsul lucrarii este unul sugestiv; autorul urmareste cronologic, viata si cautarile lui Leonardo da Vinci (n.15 aprilie 1452, Vinci – m.
Este evident ca nu doar subiectul cartii ne farmeca, ci si felul de redare a materialului, mai ales ca acesta, in cazul Leonardo da Vinci este unul care poate fi bine sustinut vizual.
Grafica este cea care incanta si doar la simpla rasfoire a paginilor.
Pe a patra coperta gasim linia directoare a cartii, intr-o edificatoare mentiune, din care aici, citez doar un scurt fragment: &bdquo
Caracterul Vizionar al inventiilor lui da Vinci este cel pe care si-a propus sa-l sublinieze aceasta lucrare superb ilustrata." Intr-adevar, cartea este si frumoasa ca obiect, si interesanta prin materialele si interpretarile pe care le pune la dispozitia cititorului.
Pe prima coperta avem cateva promisiuni pe care le constatam adevarate si care deci, ne bucura nespus: „documente istorice" si mai apoi, „cu reproduceri exceptionale ale documentelor de epoca".
Lucrarea semnata de Gerard Denizeau a aparut in 2016, la Larousse si doar la un an distanta, in 2017, la Rao, sub un titlu care de altfel, pastreaza traducerea exacta a celui frantuzesc: &bdquo
Leonardo da Vinci, Geniul vizionar"