Din cuprins: - Principalele raporturi dintre puterea executiva si cea legislativa.
Comunicarile prezentate, publicate in acest volum, gazduit cu responsabilitate si interes de Institutul European, vin sa completeze literatura de specialitate din Romania intr-un moment in care, pentru rezolvarea propriilor probleme, statul roman are nevoie sa cunoasca experienta politica a altor state si sa se inspire din solutiile gasite de acestea..
Raspunzand acestei cerinte, Masa rotunda francofona din mai 2008 a reunit specialisti din diverse centre universitare din tara si din strainatate, care prin contributiile lor au adus un plus de lumina in clarificarea unor probleme esentiale privind raporturile dintre parlament si guvern, dintre seful statului si guvern, dintre autoritatile centrale si cele locale etc.
In conditiile in care in ultimii ani s-a ajuns frecvent la nasterea unor litigii juridice de natura constitutionala intre autoritatile publice, lansarea unor dezbateri organizate care sa aiba ca scop prezentarea lor critica si propunerea unor solutii aparea ca oportuna si necesara. - Descentralizarea si controlul de legalitate exercitat de prefect asupra actelor autoritatilor administratiei publice locale. - Competenta Curtii Constitutionale din Romania de a solutiona conflictele juridice de natura constitutionala dintre autoritatile publice. - Raporturile constitutionale dintre Presedintele Romaniei si Parlament. - Probleme privind competenta in domeniul atribuirii cetateniei. - Extinderea sferei de reglementare juridica a executivului.
Din cuprins: - Principalele raporturi dintre puterea executiva si cea legislativa