Aflat la varsta deplinei maturitati, Cezar Parlog e un prozator care se camufleaza - cu naturalete complice - in culorile cotidianului urban pentru a ne spune, din paginile ziarelor si revistelor Life style, mici povesti despre viata noastra cea de toate zilele. (Paul Cernat).
S-ar putea ca ea sa apartina uneia dintre cele mai interesante new entries din proza romaneasca recenta.
E o confirmare.
Venit dupa un prim volum de proza scurta - eclecticul Flori, fete, fite sau baieti, insuficient observat -, Life Stuff nu e o promisiune.
Poti sa te trezesti atunci in viitor (un viitor care nu suna neaparat bine...), intr-un nou basm cu Alba-ca-Zapada sau in lumea celor care nu cuvinta.
Cu talent si cu un simt exersat al detaliului - in fond, atit Dumnezeu, cit si Diavolul se ascund in detalii! - autorul mimeaza naivitatea si te asalteaza cu instantanee multicolore, pina cind te trezesti ca iti trage covorul realului de sub picioare si te arunca in alte realitati.
Alaturi de ea, cititorul este incitat, la rindul lui, sa reinvete viata de la firul ierbii.
Secventele se incheaga treptat intr-un fel de roman pedagogic, impanat cu reflectii moralist-ironice, adresat fiicei Andreea pentru cind va fi mare.
Biografia protagonistului, de la flash-urile copilariei si adolescentei ceausiste, trecind prin tribulatiile armatei, si pina la micile evenimente sentimentale & conjugale, devine pretext pentru observatii sociale si umane de tot felul.
O instalatie narativa, evident asamblata cu materialul clientului.
Life Stuff sau invataturi pentru Andreea este, suntem lasati sa intelegem, o "instalatie", ca in artele contemporane.
Scrise cu umor continut, povestirile sale alcatuiesc un caleidoscop pe cit de atasant, pe atit de derutant; ele amintesc uneori de microprozele lui Florin Iaru din volumul Fraier de Bucuresti.
Aflat la varsta deplinei maturitati, Cezar Parlog e un prozator care se camufleaza - cu naturalete complice - in culorile cotidianului urban pentru a ne spune, din paginile ziarelor si revistelor Life style, mici povesti despre viata noastra cea de toate zilele