Eugeniu Coseriu spunea - cu un dozaj bine calculat de seriozitate si umor - ca lingvistii nu trebuie sa uite niciodata ca limbajul exista prin si pentru vorbitori, si nu prin si pentru lingvisti.
Criterii generale - Clasificari sociolingvistice - Clasificari genealogice - Clasificari tipologice - Dictionar selectiv de limbi ale lumii..
Din Cuprins: - Lingvistica limbilor in cadrul lingvisticii integrale - Diversitatea Lingvistica a lumii - Clasificarea limbilor.
Alte anexe cuprind diferite date statistice precum si o lista a tuturor statelor lumii cu limbile lor oficiale, nationale si regionale.
Cartea contine si un tabel alfabetic cu peste 400 dintre cele mai importante sau mai interesante limbi ale lumii: istorie, geografie, statut sociolingvistic, clasificari genealogice si clasificari tipologice, scriere.
Cind, unde si cum a aparut limbajul vocal articulat, ca trasatura definitorie a fiintei umane? A existat o singura limba-mama a omenirii, din care apoi s-au format celelalte, sau aparitia limbajului a avut loc simultan in mai multe puncte ale globului? Cum reuseste limbajul, sub forma concreta a limbilor, sa tezaurizeze mii de ani de experiente si moduri de a gindi, de a simti, de a vedea lumea inconjuratoare ale oamenilor care au vorbit si vorbesc aceste limbi? Care sint noile tendinte in teoria si practica clasificarii genealogice a limbilor lumii, provenind mai ales din corelarea cu unele descoperiri recente in domenii precum paleoantropologia, arheologia si genetica ADN-ului? Alaturi de incercarea de a raspunde la aceste intrebari, in volum sint rezumate toate tipurile de clasificari existente, cu detalierea perspectivei lingvisticii integrale asupra tipologiei lingvistice si e actualizata imensa bibliografie a domeniului cu titluri aparute in ultimul sfert de secol.
Volumul de fata nu se adreseaza asadar doar lingvistilor si studentilor de la facultatile umaniste - desi acestia din urma sint primii lui destinatari -, ci tuturor celor fascinati de uimitoarea diversitate Lingvistica a planetei pe care o locuim.
Eugeniu Coseriu spunea - cu un dozaj bine calculat de seriozitate si umor - ca lingvistii nu trebuie sa uite niciodata ca limbajul exista prin si pentru vorbitori, si nu prin si pentru lingvisti