Cumpara de la carturesti.ro

Lucretiu Patrascanu | Lavinia Betea - Curtea Veche


Lucretiu Patrascanu | Lavinia Betea
55 Lei

Disponibil

(03-10-2024)
Cumpara de la carturesti.ro

Produs vandut de carturesti.ro

(0)

Review(s)

Verifica toate preturile pentru acest produs : click aici


Distribuie pe :


Descriere :

Cumpara lucretiu patrascanu | curtea veche de calitate.
Pe yeo poti sa gasesti cel mai bun pret pentru lucretiu patrascanu | curtea veche

Nascut in 1900, intr-o familie cu radacini aristocratice din estul Romaniei, Lucretiu Patrascanu a fost unul dintre fondatorii Partidului Comunist din Romania.
Actualmente, este profesor de psihologie sociala si politica la Universitatea „Aurel Vlaicu“ din Arad, sefa departamentului Istorie Recenta la Adevarul Holding si redactor-sef al Revistei Internationale de Psihologie Politica Societala.
APARITII EDITORIALE: Povesti din Cartierul Primaverii, Curtea Veche Publishing, Bucuresti, 2010; 21 august 1968 — Apoteoza lui Ceausescu (coord.), Editura Polirom, Iasi, 2009
Psihologia politica —....
Moartea unui lider comunist a fost distinsa cu premiul Academiei Romane pentru istorie (2003).
Lavinia Betea este absolventa a Facultatii de Istorie-Filozofie, sectia Filozofie-Istorie si doctor in psihologie la Universitatea „Babes-Bolyai“ din Cluj-Napoca.
Mai palpitanta decat lectura unui roman, istoria lui Lucretiu Patrascanu este o tragica si adevarata poveste despre viata si moarte in vremuri de „fractura“ a istoriei si cu ingredientele unui policier de succes: spionaj, conspiratii, tradari, combinatii, agenti dubli, misiuni provocatoare si dramatice rasturnari de situatii.
Lucretiu Patrascanu.
Ea este din punct de vedere stiintific o lucrare unica — complexul dosar istoric al anchetei, al procesului si al reabilitarii lui Patrascanu fiind tratat in viziune psihosociologica —, iar din punct de vedere stilistic, o capodopera a istoriografiei romanesti.
Cazul Patrascanu devine astfel o grila de decodare si de semnificare a totalitarismului de tip comunist si a particularitatilor acestuia in Romania.
Prima editie a acestei carti, aparuta in 2001, la Editura Humanitas, a fost reactualizata in editia a II-a si in cea actuala cu informatii datorate punerii in circuitul public a unor noi documente de arhiva si a unor noi rezultate ale cercetarii istoriografice.
Spre deosebire de alti protagonisti ai proceselor staliniste, Patrascanu a refuzat sa devina „zdreanta omeneasca“ scontata de creatorii acestor mecanisme ucigase, menite sa insufle credinta in atotputernicia si infailibilitatea partidului comunist.
Pentru a reconstitui cazul Patrascanu si manipularile succesive prin care a fost utilizat in rescrierea istoriei in functie de interesele fiecarei etape a regimului, Lavinia Betea a parcurs peste 70 000 pagini de arhive, o bogata literatura de specialitate si a intervievat ea insasi fosti lideri comunisti, foste victime, fosti anchetatori.
Prin torturi de iad, cei peste o suta de anchetati au fost fortati sa scrie declaratii mincinoase soldate cu doua sentinte de executie, trei condamnari pe viata, iar pentru alti 23 de acuzati s-au pronuntat pedepse ce depasesc o suta de ani de inchisoare.
Desi sentintele s-au pronuntat dupa moartea lui Stalin (aprilie 1954), cazul Patrascanu detine recordul celui mai lung proces politic din istoria comunismului mondial.
Primul comunist devenit ministru a detinut portofoliul Justitiei, fiind strivit tocmai de rotile morii pe care-o pusese in functiune.
In contextul proceselor staliniste postbelice, organizate sub laitmotivul conspiratiei imperialiste impotriva comunismului, primul lider comunist disparut din viata publica a „tarilor fratesti“ a fost romanul Lucretiu Patrascanu (aprilie 1948).
A fost reprezentant al ilegalistilor romani la Comintern si in alianta politica ce a declarat scoaterea tarii din alianta hitlerista in august 1944.
Licentiat in drept si doctor in stiinte economice al Universitatii din Leipzig, Patrascanu era o figura rara printre putinii comunisti din Romania.
Nascut in 1900, intr-o familie cu radacini aristocratice din estul Romaniei, Lucretiu Patrascanu a fost unul dintre fondatorii Partidului Comunist din Romania


Uneori, aceste descrieri pot contine inadvertente. De asemenea, imaginea este informativa si poate contine accesorii neincluse in pachetele standard.
logo

  • Produsele tale vor fi disponibile pentru toti clientii nostri, in fiecare zi, pe yeo.ro
  • Vor fi promovate pe retele de socializare si bloguri
  • De asemenea, vom crea continut video pentru 20 de produse