\'Cine esti tu?\', \'De unde vine lumea?\' sunt intrebarile pe care Sofie le gaseste in cutia de scrisori si la care va cauta raspunsuri de-a lungul cursurilor de filosofie oferite de enigmaticul profesor Albert.
Caci, asa cum Hilde e Sofie, aceasta nu e nimeni altcineva decat imaginea cititorului insusi..
Fara a fi o simpla carte de popularizare, Lumea Sofiei este o introducere in filosofia occidentala, deschizand apetitul cititorului pentru cunoastere si meditatie asupra intrebarilor esentiale.
Aventura cunoasterii va incepe de la filosofii greci, va trece prin zorii crestinismului, prin medievalitatea europeana, va ajunge la Renastere, Iluminism, Romantism si pana la sistemele de gandire ale secolului al XX-lea.
Jocurile duble sunt specialitatea lui Gaarder: Sofia va fi pusa in oglinda de Hilde, destinatara reala a cursurilor, profesorii isi vor schimba identitatile, iar intrebarile nu vor putea primi niciodata raspunsuri unice.
Pentru ca nu gasise in biblioteci sau librarii nicio carte in care tinerilor sa li se ofere o forma accesibila a marilor idei, scriitorul norvegian pune in scena o poveste si imagineaza un personaj inventiv si curios.
El va face cunostinta, inca de la inceput, cu amestecul dintre fantezie si marile intrebari ale omenirii.
Daca filosofia sau literatura insasi este pretextul acestei carti cititorul va afla pe cont propriu.
Intr-o succesiune de oglinzi creatoare de iluzii nesfarsite, Sofia, protagonista celui mai cunoscut roman al norvegianului Jostein Gaarder, ii este povestita, treptat, intreaga filosofie a culturii occientale. \'Cine esti tu?\', \'De unde vine lumea?\' sunt intrebarile pe care Sofie le gaseste in cutia de scrisori si la care va cauta raspunsuri de-a lungul cursurilor de filosofie oferite de enigmaticul profesor Albert