M.
Prin conceptie si structura prin amploarea si varietatea bazei documentare prin dezvoltare analitica si evident prin bogatia si temeinicia concluziilor Virtutile stilistice ale lucrarii una eminamente stiintifica prin conceptie structura fundament analitic si documentar ii confera in acelasi timp indreptatite valente culturale intr-un orizont cu generoase deschideri politice sociale morale si confesionale asigurandu-i astfel sporul de interes si at.
THEODORIAN Carada ramane un reper inconfundabil in peisajul politic si cultural romanesc al modernitatii tarzii oferind prin puterea exemplului si a propriei conduite suficiente prilejuri de meditatie de raportare si evaluari in posteritate spre stiinta si uzul contemporanilor nostri.
Om al epocii sale conchide cu perfecta indreptatire Dinu Balan ale carui virtuti si slabiciuni si-au aflat in cuprinsul cartii biograful ideal M.
Confruntarea continua a actiunilor si scrierilor sale se realizeaza printr-o alternare a travaliului analitic cu propensiunea spre sinteza creionand convingator portretul acestei personalitati cazute astazi pe nedrept in uitare.
Istoricul si omul de cultura Dinu Balan surprinde foarte bine multiplele fatete ale omului politic si ale intelectualului craiovean prezentat in contextul epocii si in dinamica evenimentelor traversate de societatea romaneasca asigurandu-i astfel ravnita corecta si deplina abordare monografica asumata prin titlu. a.
THEODORIAN Carada s-a impus in epoca in dubla-i ipostaza de harnic si talentat publicist precum si de autor al unor lucrari cu larg ecou in randul ititorilor sai semnand zeci de carti si brosuri de memorialistica beletristica lucrari cu caracter istoric tomuri de drept ecleziastic opere juridice s.
Pentru ca M.
Nu mai putin importanta in configurarea si dimensionarea personalitatii sale admirabil ilustrata de autor in paginile cartii se dovedeste a fi activitatea sa pe taram cultural.
Daca in plan politic a oscilat intre liberalism si conservatorism in registru confesional a trecut de la ortodoxie la greco-catolicism pledand cu surprinzatoare consecventa pentru unirea religioasa si cultivand ideea unei biserici nationale alaturata cu cea a Romei.
Nepot al celebrului Eugeniu Carada protagonistul cartii de fata a fost o personalitate controversata si extrem de interesanta prin optiunile politice si religioase pe care le-a ilustrat de-a lungul unei stralucite cariere sub varii forme de expresie.
THEODORIAN CARADA reprezinta neindoielnic o contributie majora la cunoasterea aprofundata a unei epoci si a unei societati marcate deopotriva de multiple transformari impliniri si contradictii generate de suita nazuintelor politice si nationale care au premers si urmat tavalugul primei conflagratii mondiale.
Dinu Balan consacrata unui personaj emblematic al vietii publice si culturale romanesti de la sfarsitul secolului al XIX-iea si primele decenii ale celui urmator M.
Recenta lucrare a tanarului si talentatului istoric sucevean dr. a fost si un gazetar prolific si inzestrat avand nerv si inteligenta. a.
Autor prodigios a semnat cateva zeci de carti si brosuri memorialistica beletristica lucrari cu caracter istoric tomuri de drept ecleziastic opere juridice s.
Si opera sa reprezinta un argument indeniabil in acest sens.
Ea reflecta cultura enciclopedica a lui THEODORIAN Carada si anvergura sa intelectuala.
Asemenea atitudini nu sunt atat expresia unei indecizii structurale ci vadesc o personalitate complexa autonoma eliberata de erse conditionari si servituti.
In plan politic protagonistul a oscilat intre liberalism si conservatorism in registru confesional a trecut de la ortodoxie la greco-catolicism.
Optiunile sale pot contraria.
Contine in sine toate idiosincraziile si contradictiile epocii in care a trait dar si avanturile optimismul si increderea in propriile capacitati si in progresul natiunii careia ii apartinea.
THEODORIAN Carada 1868-1949 a fost o figura paradoxala a vietii publice si culturale romanesti din a doua jumatate a secolului al XIX-lea si din prima parte a veacului urmator aproape uitata in zilele noastre.
M