Mahalale de patrimoniu.
Georgeta Filitti. - Acad.
E o datorie pe care, imi place sa cred, Ana Rubeli, ca iubitoare a orasului, si‑o va asuma in viitor. - Simion Caltia Valoarea intrinseca a acestei lucrari e indiscutabila, dar, ca sa nu ramana stinghera, ar trebui extinsa si asupra altor zone ale Bucurestiului.
Ocolit de marile bulevarde, in umbra unor locuri mult mai renumite (Dealul Mitropoliei, Piata Unirii, Parcul Carol), cartierul acesta aproape uitat a pastrat mult din farmecul de altadata al orasului.
Aceasta carte umple un gol, aducand in fata cititorilor o parte a orasului pe care cel mai adesea o ignoram.
Lucrari care reconstituie istoria unui cartier s‑au scris de multa vreme pentru orasele din Occident, din pacate, Bucurestiul este inca la inceput de drum in aceasta privinta. se apleaca doar asupra unui colt de Bucuresti, candva impartit in doua mahalale, Flamanda si Sfanta Ecaterina, denumite, dupa obiceiul timpului, dupa biserica pe care‑o frecventau mahalagii.
Mahalale de patrimoniu ...
Dupa ce vei inchide aceasta carte va fi greu sa privesti cu aceiasi ochi vechile strazi din Bucuresti.
Cartea ei are meritul de a ne opri in loc, de a ne face sa ne uitam in jur, descoperind in jurul nostru ziduri care spun povesti, case care ne aduc aminte de vremuri de altadata.
Povesti care incep cu Aici a stat Ana Rubeli ne poarta intr‑o lume care nu a disparut cu totul, dar pe langa care, grabiti, alergati de treburile zilnice, trecem fara sa o mai vedem.
Sfanta Ecaterina si Flamanda.
Mahalale de patrimoniu