Ne trebuie curaj ca sa ne construim neincetat, zi dupa zi, si ca sa ne gasim acea frumusete interioara care sa ne ajute sa trecem peste feluritele obstacole ivite la tot pasul.
Cartile sale au fost traduse in peste 27 de limbi..
A scris peste 70 de carti si este coautor al unor lucrari de referinta despre comunicare si cuplu, teoretician in cadrul Asociatiei pentru Comunicare Relationala prin Ascultare Activa.
A semnat de-a lungul timpului cronici permanente in reviste de referinta din presa franceza si canadiana.
A tinut conferinte, cursuri de formare si are discipoli (moderatori in metoda ESPERE si formatori de moderatori) in Franta, Belgia, Canada, Elvetia, Insulele Réunion.
A format pana in prezent peste 60 000 de asistenti sociali, medici, psihologi si consultanti.
Aceste numeroase experiente l-au condus in timp la elaborarea unei metode personale: ESPERE (Energie Specifica Pentru o Ecologie Relationala Esentiala), un sistem teoretic si practic, constand in concepte si instrumente proprii.
In primele sale cursuri de formare, Jacques Salomé a folosit tehnici corporale ca Rebirth, bioenergia sau mijloacele de expresie scenica precum psihodrama.
La inceputul carierei in relatiile interumane s-a folosit de psihanaliza, mergand in directia propusa de Milton Erickson, pentru care subconstientul este un rezervor de resurse, nu o componenta intunecata a psihicului.
Filiatia sa teoretica se revendica din curentul psihologiei umaniste, initiat de Carl Rogers.
Este fondatorul centrului de formare in relatii interumane „Le Regard fertile“ de la Roussillon-en-Provence si a predat vreme de cincisprezece ani la Université de Lille III.
Si-a obtinut licenta in psihiatrie sociala la Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales (Paris). 1935) este psihosociolog, formator, scriitor si poet.
O lectura care insufla curaj!" ( Psychologies ) Jacques Salomé (n.
Ca intotdeauna, scopul lui este sa ne arate cum sa ne facem viata mai buna folosindu-ne toate resursele interioare si cum sa ne (re)descoperim capacitatea de a vedea binele din jurul nostru. " Jacques Salomé isi pune intrebari lui si vietii prin intermediul catorva zeci de articole in care abordeaza atat subiecte sociale, cat si probleme personale, chiar existentiale.
Cu simplitate si blandete, ele ne prezinta sinteza gandirii lui Jacques Salomé , oferindu-ne ocazia (re)intalnirii cu unul dintre cei mai indragiti formatori in domeniul comunicarii, ale carui idei razbat pana la esenta omenescului si, poate de aceea, raman mereu actuale.
Textele scurte surprind prin diversitate, mergand de la amintiri si corespondenta pana la interludii cu irizatii poetice, alegorii cu accente de (auto)ironie si veritabile pagini de manifest pentru relatii interumane sanatoase.
E o certitudine pe care Jacques Salomé ne-o impartaseste abordand o larga varietate de teme, printre care dificultatea de a iubi si fragilitatea umana, necesitatea separarii atunci cand „impreuna“ ajunge doar un cuvant golit de sens, capcanele rolului de parinte, vremurile pe care le traim si pericolele lor.
Ne trebuie curaj ca sa ne construim neincetat, zi dupa zi, si ca sa ne gasim acea frumusete interioara care sa ne ajute sa trecem peste feluritele obstacole ivite la tot pasul