Oglinda vietii religioase, morale, sociale, familiale, politice, economice etc a Indiei de altadata, cu mii de ani in urma si de astazi, este infatisata in Cartea Legii LUI MANU.
De aceea Legea lui Manu cuprinde principii de teologie, de metafizica si cosmogonie, precepte de morala, de pedagogie, de economie domestica si rurala, de comert etc.; reguli pentru indeplinirea actelor cultului, a datoriilor conjugale si catre rude, prieteni si straini, datoriile castelor principale si ale castelor secundare, atat unele fasa de altele, cat si ale membrilor castei intre ei; notiuni de politica interna si externa, de strategie si tactica; sfaturi pentru incheieri de aliante politice si militare; apoi amanuntite legi agrare, civile, penale, comerciale, sistemul masurilor si greutatilor etc..
Termenul "lege" din titlul cartii nu trebuie luat in intelesul modern, ca o suma de dispozitii sau prescriptii privitoare la o anume chestiune, sau ca norma de conduita intr-o directie sau imprejurare oarecare, ci ca norma generala de conduita, sau ca o adunare cat mai completa de reguli ce trebuie urmate in viata.
Esenta marturiilor din aceasta carte unica o formeaza caracterul religiei cuprinse in Legea lui Manu, brahmanismul, adica credinta in Brahma, ca zeu suprem, nemarginit, principiu si esenta a lumii, creator si distrugator al totului.
MANAVA-DHARMA-Sastra sau Cartea Legii LUI MANU este o scriere a carei vechime se numara cu miile de ani.
Oglinda vietii religioase, morale, sociale, familiale, politice, economice etc a Indiei de altadata, cu mii de ani in urma si de astazi, este infatisata in Cartea Legii LUI MANU