Parintele schimarhimandrit Gabriel Bunge este deja bine cunoscut publicului romanesc drept un mare cunoscator al traditiei monahismului rasaritean si unul din cei mai de seama savanti actuali specialisti in opera avvei Evagrie Ponticul.
Antireticul mare sau replicile impotriva celor opt gandu.
Despre cele opt ganduri ale rautatii (despre furie) C.
Despre feluritele ganduri ale rautatii B. „… caci invatatura sa era blanda foarte” Epilog Prescurtari si bibliografie avva Evagrie despre manie si terapia ei — principalele texte — A.
Virtutea ingerilor XII.
Convorbirea cu Dumnezeu XI. „Rugaciunea curata” X.
Remediile IX.
Orbirea mintii VIII.
Manie si rugaciune VII.
Consecinte VI.
Definitia esentei patimii maniei V.
Mania in catalogul celor opt ganduri ale rautatii IV.
Patima demonilor III.
Imaginea omului dupa Evagrie Ponticul II.
Introducere: Agresivitatea — o chestiune naturala? I.
Ica jr.
Ioan I.
Cuprins: Cuvant-inainte de Diac.
Ica jr.
Ioan I. - Diac.
Intr o lume bantuita in exces de o escaladare ingrijoratoare a agresivitatii, de spectacolul si realitatea invadatoare a unei violente dezlantuite, tot mai greu de stavilit, actualitatea unui diagnostic corect al maniei si irascibilitatii, dar si a unei terapii corespunzatoare prin reabilitarea blandetii ca virtute in acelasi timp „luptatoare” si gnostica, agonica si mistica prin excelenta a crestinului abia daca mai trebuie subliniata.
Ele s-au concretizat in cateva micromonografii consacrate temelor — in ordinea publicarii — akediei (1983), paternitatii spirituale si gnozei (1988), rugaciunii si misticii (1987), maniei (1998) si gastrimargiei (2012).
Calauzit de acest interes practic, de indrumator duhovnicesc, parintele Gabriel a scris o serie de mici studii dedicate unor teme si aspecte din universul spiritual evagrian extrem de actuale si relevante astazi pentru omul modern.
Mare nevoitor ca eremit intr-o sihastrie din sudul Elvetiei (Eremo Santa Croce, Ticino), el este si un parinte duhovnicesc imbunatatit si cautat.
Parintele schimarhimandrit Gabriel Bunge este deja bine cunoscut publicului romanesc drept un mare cunoscator al traditiei monahismului rasaritean si unul din cei mai de seama savanti actuali specialisti in opera avvei Evagrie Ponticul