Al doilea volum al Manualului de vioara redactat si organizat in conceptia metodei Geanta Manoliu isi propune sa realizeze o gradatie ascendenta si o stransa legatura intre materialul primului volum si materialul volumului III consolidand astfel prima treapta a invatamantului viorii.
Manualul a evitat sa incarce volumul de cunostinte la aceasta treapta cu semnele si termenii de dinamica si agogica considerand ca aceste preocupari pot aduce devieri in consolidarea trasaturii si a emisiei de sunet..
Materialul recreativ al lucrarii se doreste a fi interesant si placut.
Intreaga lucrare este organizata sistematic pe inlantuirea gamelor.
Manualul trateaza asimilarea si fixarea primelor deprinderi instrumentale in lectii gradate progresiv iar primele notiuni de muzica in forma de abecedar muzical.
Atat redactarea primului volum in forma de abecedar instrumental cat si organizarea materialului primei trepte de evolutie corespund principiilor pedagogice care i-au condus pe autori.
Al doilea volum al Manualului de vioara redactat si organizat in conceptia metodei Geanta Manoliu isi propune sa realizeze o gradatie ascendenta si o stransa legatura intre materialul primului volum si materialul volumului III consolidand astfel prima treapta a invatamantului viorii