Ce este materia? Din ce e alcatuita? Exista componente ultime, indivizibile ale ei? Este posibil vidul? Asemenea intrebari i-au framantat pe filozofii greci din Antichitate, dar au intrat cu adevarat in domeniul stiintei abia prin opera lui Newton.
Publica in mod regulat in revistele New Scientist si Nature..
Activitatea sa de cercetator s-a impletit cu cea de autor al unor carti cu subiecte la granita dintre stiinta, filozofie si istoria stiintei, intre care The Quantum Story, Farewell to Reality, The First War of Physics, The Meaning of Quantum Theory, Origins: The Scientific Story of Creation (tradusa in romana la Editura Humanitas sub titlul Origini: Povestea stiintifica a creatiei), Higgs: The Invention and Discovery of the God Particle (tradusa in romana la Editura Humanitas sub titlul Higgs: Inventarea si descoperirea „particulei lui Dumnezeu“). 1957) a studiat chimia la Manchester, iar in 1978 si-a obtinut la Universitatea Oxford titlul de doctor in chimie fizica. „ Baggott face ca fizica particulelor, un subiect dens si opac pentru neinitiati, sa devina clara si captivanta .“ ( Publishers Weekly ) JIM Baggott (n.
Rationamentele sale sunt mereu subtile, insotite de o imagine pregnanta a contextului istoric, iar concluziile surprinzatoare ne fac sa privim dintr-o noua perspectiva celebra formula a lui Einstein E = mc2.
Urmarind evolutia conceptiilor despre masa in fizica, Jim Baggott spune, cu mare talent si claritate, povestea cunoasterii materiei.
In secolul XX, ideile clasice privind materia au suferit transformari radicale odata cu aparitia relativitatii, apoi a teoriei cuantice si a teoriilor de camp.
Ce este materia? Din ce e alcatuita? Exista componente ultime, indivizibile ale ei? Este posibil vidul? Asemenea intrebari i-au framantat pe filozofii greci din Antichitate, dar au intrat cu adevarat in domeniul stiintei abia prin opera lui Newton