Un om obisnuit iroseste cam patruzeci de zile pe an pentru a compensa lucrurile pe care le-a uitat. .
Scrisa cu mult umor si cu inteligenta, cartea este o pledoarie pentru redescoperirea lumii in care traim si pentru autodepasire.
In mod paradoxal, acum mai mult ca niciodata, cand rolul memoriei se erodeaza rapid, avem nevoie sa ne cultivam amintirile, depozitarele valorilor noastre si sursa caracterului nostru.
Antrenarea memoriei poate parea inutila in aceasta epoca a memoriilor externalizate, in care avem hartie, computere, telefoane mobile.
Cartea de fata este povestea transformarii sale dintr-o persoana obisnuita, care uita unde a pus cheile de la masina (sau chiar masina), intr-un as al memorarii, capabil sa retina ordinea cartilor dintr-un pachet de joc in cinci minute si sa spuna pe de rost sute de zecimale ale numarului pi.
Dupa numai un an, Foer a devenit campionul la memorare al SUA, uimind o lume intreaga.
A ajuns sa stapaneasca metode vechi de mii de ani – precum palatul memoriei – folosite de Cicero si de alti mari oratori ai Antichitatii, dar si de invatatii Evului Mediu.
Fascinat de performantele „atletilor mintii“, a inceput sa se antreneze in tehnici de memorare, ajutat de Ed Cooke, un tanar maestru european. pana in 2005, cand a asistat la Campionatul de Memorare al Statelor Unite cu intentia de a scrie un articol pentru o revista.
O astfel de persoana era si jurnalistul american Joshua Foer...
Un om obisnuit iroseste cam patruzeci de zile pe an pentru a compensa lucrurile pe care le-a uitat