Volumul de fata cuprinde cateva texte mai scurte si mai accesibile ale lui Immanuel Kant pe teme morale, religioase si politice.
Ele ofera o imagine mai cuprinzatoare si mai nuantata asupra filozofiei morale, filozofiei religiei si filozofiei politice ale marelui ganditor german, de la a carui nastere se implinesc anul acesta trei sute de ani..
Astfel au luat nastere scrierile care alcatuiesc acest volum, dintre care unele sunt traduse pentru prima data in limba romana.
Kant a socotit ca nu se poate sustrage indatoririi de a prezenta, pe intelesul publicului cultivat mai larg, modul cum filozofia lui critica intemeiaza libertatea si autonomia individului ca fiinta rationala, progresul in desfasurarea istoriei universale, credinta religioasa, drepturile omului si ale cetateanului, guvernarea republicana, relatiile intre comunitati si state intr-o ordine mondiala cosmopolita.
Ele au aparut intre anii 1784 si 1795, asadar dupa publicarea Criticii ratiunii pure (1781), o perioada in decursul careia aveau sa vada lumina tiparului si acele lucrari in care si-a expus sistematic principiile filozofiei sale practice: Intemeierea metafizicii moravurilor (1785), Critica ratiunii practice (1788) si Religia in limitele ratiunii (1793).
Volumul de fata cuprinde cateva texte mai scurte si mai accesibile ale lui Immanuel Kant pe teme morale, religioase si politice