„Cred ca scopul ultim al tuturor fiintelor umane este dobandirea fericirii si a unui sens al implinirii.
THURMAN) .
Intr-adevar, asa cum Sanctitatea Sa a spus despre dialogul dintre budism si stiinta: daca stiinta moderna a dovedit ca vreo credinta budista este gresita inseamna ca budismul va trebui sa se schimbe, la randul meu nutresc speranta ca, in aceasta intalnire a cailor, psihologia moderna sa fie la fel de flexibila.“ (DANIEL GOLEMAN, ROBERT A.
F.
Pe masura ce aceste sisteme, atat de mult timp separate, isi continua interactiunea, exista mari sanse ca fiecare sa-l imbogateasca pe celalalt. La fel cum psihologia moderna poate invata multe de la o veche stiinta a interioritatii, tot asa pot exista cai prin care abhidharma si alte sisteme orientale de gandire sa beneficieze de descoperirile stiintei moderne despre Minte si creier.
Doar in cadrul unei asemenea intalniri intelectuale se poate naste o sinteza noua.
Iata de ce am insistat intotdeauna asupra importantei de a impleti abordarea mintala cu cea materiala in atingerea fericirii.“ (Sanctitatea Sa DALAI LAMA)„Dialogul dintre psihologiile budismului si occident reprezinta intalnirea unor paradigme diferite, fiecare cu propria unitate de masura a experientei umane.
Practicantii spirituali sunt preocupati in primul rand de dezvoltarea mintii, dar nu-si pot ignora cu desavarsire nevoile fizice.
Oamenii de stiinta studiaza in special materia, dar nu pot ignora mintea omeneasca sau constiinta. „Cred ca scopul ultim al tuturor fiintelor umane este dobandirea fericirii si a unui sens al implinirii