Darío Páez Profesor de psihologie socială la Universitatea din Țara Bascilor Silvia da Costa Profesoară în cadrul Departamentului de Metodologia Științelor Comportamentale la Universitatea din Zaragoza De ce se mobilizează persoanele și pot ajunge să protesteze pentru perioade îndelungate? Predomină solidaritatea sau egoismul maselor în reacțiile la catastrofe? Panica și isteria colectivă sunt fenomene generalizate? Cum trebuie să înțelegem ce s-a întâmplat în timpul pandemiei de COVID-19? Cum putem explica aceste comportamente colective? În acest volum analizăm caracteristicile și explicațiile psihosociale ale mișcărilor de mase.
Sunt trecuți în revistă cei trei autori clasici care au scris despre manifestațiile în masă (Le Bon, Freud și Durkheim), dar vom studia și cum au fost revizuite ideile lor în cercetarea științifică actuală..
Vom pune sub lupă atât dinamica unor episoade concrete de manifestații sau adunări colective – denumite comportamente colective – cât și a mișcărilor de mase de lungă durată sau a mișcărilor sociale.
Darío Páez Profesor de psihologie socială la Universitatea din Țara Bascilor Silvia da Costa Profesoară în cadrul Departamentului de Metodologia Științelor Comportamentale la Universitatea din Zaragoza De ce se mobilizează persoanele și pot ajunge să protesteze pentru perioade îndelungate? Predomină solidaritatea sau egoismul maselor în reacțiile la catastrofe? Panica și isteria colectivă sunt fenomene generalizate? Cum trebuie să înțelegem ce s-a întâmplat în timpul pandemiei de COVID-19? Cum putem explica aceste comportamente colective? În acest volum analizăm caracteristicile și explicațiile psihosociale ale mișcărilor de mase