Cartea care a stat la baza serialului produs de NetflixBestseller New York Times"Satu Mare, sau Satmar în idiș, e un oraș aflat la gra¬nițadintre Ungaria și România.
Deborah locuiește la Berlin, împreună cu fiul ei în vârstă de 14ani, și lucrează la finalul primul său roman în limba germană..
Scandalul pe care l-am provocatrenunțând la rădăcinile mele hasidice, adaptate ulterior într-unscenariu pentru o miniserie Netflix difuzată în martie 2020.
Serialul a fost nominalizat la opt categorii ale premiilor Emmy și acâștigat premiul pentru cea mai bună regie, iar cartea a fosttradusă în 25 de limbi.
La 25 deani, a publicat memoriile Neortodox. În memoriile sale despre cum a crescut într-o comunitate hasidicărigidă, Deborah Feldman dezvăluie cum arată viața când eștiprins în capcana unei secte religioase care pune mai mult preț petăcere și suferință decât pe libertățile individuale.
Cu o scriitură excepțională, Deborah Feldman își amintește cumclipele în care citea pe furiș despre personajele literare pline deforță create de Jane Austen și Louisa May Alcott au ajutat-o săcaute un alt mod de viață — unul de care a știut că trebuie săprofite atunci când, la vârsta de 19 ani, a născut un fiu și și-adat seama că nu doar viitorul ei e în joc, ci și al lui.
Remarcabilă și fascinantă, Neortodox este o carte pe care nu poțis-o lași din mână.„Stilul realist al lui Feldman ascunde percepții pătrunzătoare."– New York Times„Elocvent și atrăgător (…) Fără nicio îndoială, fetele dintot Brooklynul cumpără această carte, o ascund sub saltea și ocitesc după ce se stinge lumina… și se gândesc, poate pentruprima dată, la propria evadare." – Huffington Post „O poveste de maturizare sensibilă și memorabilă." – PittsburghPost-Gazette„Imposibil de lăsat din mână, Neortodox este o poveste unicădespre maturizare, reușind să se adreseze direct oricui s-a simțitvreodată outsider în propria viață." – School Library Journal „O privire fără precedent într-o comunitate hasidică de carepuțini dintre cei din afară au ocazia să se bucure." –Minneapolis Star-TribuneDeborah Feldman s-a născut și a crescut în comunitatea hasidicădin Williamsburg, Brooklyn, iar limba ei maternă este idiș.
Măritată la 17 ani cu un bărbat pe care-l văzuse doarjumătate de oră și lipsită de o educație tradițională, nu areușit să întrețină relații fizice cu soțul ei timp de un an.
Vă întrebați cum a fost posibil ca osectă a hasidismului să poarte un nume in¬spirat de cel al unuioraș din Transilvania?"Copil curios crescut în lumea izolată a hasidicilor Satmar dinBrooklyn, Deborah Feldman s-a străduit să înțeleagă și sărespecte restricțiile inflexibile care-i dictau viața de zi cu zi.
De la ce putea citi până la oamenii cu care avea voie săvorbească, practic toate aspectele identității ei erau controlatestrict.
Cartea care a stat la baza serialului produs de NetflixBestseller New York Times"Satu Mare, sau Satmar în idiș, e un oraș aflat la gra¬nițadintre Ungaria și România