Nesupunere este povestea lui Ronit, o fiica de rabin in varsta de 32 de ani, dintr-o comunitate de evrei ortodocsi din Hendon, nord-vestul Londrei. - The Times Literary Supplement.
Fiecare dintre ei are o relatie diferita cu Dumnezeu si, poate cel mai important, cu traditia si cultura din care provin.
Forta lui provine din evolutia relatiei triangulare dintre Dovid, Esti si Ronit – trei personaje cat se poate de diferite, care trebuie sa reactioneze la aceleasi acuze. - The Thelegraph Nesupunere este un debut reusit si captivant. - The Observer Comentariul lui Alderman despre iudaismul ortodox in secolul 21 este incitant si lamuritor, iar ea este inzestrata cu comicul necesar pentru a-l asasina din interior cu compasiune.
Ar fi usor de luat in deradere felul in care Esti si vecinii ei se supun unor legi atat de vechi si de complexe, dar, desi are o tusa comica indrazneata, Alderman trece mult dincolo de ceea ce e evident.
Fiecare capitol incepe cu un fragment de text sacru, a carui tema modeleaza elegant actiunea care urmeaza, rezultand o carte de o profunzime slefuita. - Vogue (UK) Este, in ultima instanta, o poveste despre dragostea pierduta si un imn inchinat multumirii pe care o poate aduce sacrificiul de sine.
O furie afectuoasa alimenteaza critica pe care romanul o aduce societatii evreilor ortodocsi din Regatul Unit, iar naratiunea divizata – care indica un conflict cultural la fel de absurd precum o intalnire la pranz intre Moise si Sandra Bernhard – conduce incet catre acceptare, speranta si compromis. - Elle (UK) Nesupunere trece dincolo de expunerea unei stari de lucruri.
Fa loc, Zadie Smith.
Debutul autoarei vorbeste despre doua femei care au fost iubite in adolescenta, intr-o comunitate de evrei ortodocsi din nordul Londrei. - The Times Nesupunere al talentatei scriitoare de succes Naomi Alderman are menirea de a isca controverse.
Iudaismul ortodox (oricat ar fi Ronit in dezacord cu el) iradiaza fara putinta de tagada din paginile romanului Nesupunere, la fel de bogat, de proaspat si de fascinant precum romanul insusi.
Dorinta interzisa nu e buna fara echivoc, religia determinista nu e rea fara echivoc.
Nimic nu e asa cum o minte comoda s-ar astepta.
Dar adevarata uimire rezida in capacitatea lui Alderman de a gandi original.
Intriga este una uimitoare, infatisandu-le pe Esti si pe Ronit impreuna sau separat in moduri care sfideaza asteptarile conventionale. - Naomi Alderman Un roman extraordinar.
Vorbeste despre puterea tacerii si puterea cuvantului si despre trasatura umana esentiala a nesupunerii.
Despre importanta schimbarii si totodata despre lucrurile pe care, inevitabil, le pierdem atunci cand aceasta se produce.
Romanul vorbeste despre punctul de intalnire dintre religie si viata moderna, dintre sexualitate si spiritualitate, dintre propriile dorinte si regulile comunitatii in care traim si ale Dumnezeului pe care il veneram.
Si este si povestea lui Dovid, sotul lui Esti; el este prezumtivul mostenitor al lui Rav Krushka, dar nu pare sa-si doreasca pozitia de rabin.
Si este povestea lui Esti, prietena din copilarie a lui Ronit, care a ramas in Hendon, cu toate ca, in ochii comunitatii, pare o ciudata.
Aceasta a parasit Londra cu ani in urma, iar acum lucreaza in domeniul financiar, in Manhattan, insa moartea tatalui ei, Rav Krushka, o aduce inapoi acasa.
Nesupunere este povestea lui Ronit, o fiica de rabin in varsta de 32 de ani, dintr-o comunitate de evrei ortodocsi din Hendon, nord-vestul Londrei