clasa socială din care provine, nivelul de trai, evenimentele importante, educaţia primită, condiţiile istorice ale naşterii, toate acestea influenţează devenirea individului, indiferent că este vorba de modul lui de integrare socială, de traiectoria profesională sau chiar de viaţa afectivă şi sexuală.
Este autorul cărților Istoria ca moștenire: roman familial și traiectorie socială și Rușinea și sursele ei..
Vincent de Gaulejac este profesor emerit de sociologie la Universitatea Paris VII, unde conduce Departamentul de schimbări sociale, dar și membru fondator al Institutului Internațional de Sociologie Clinică.
Conștientizarea faptului că destinele individuale nu sunt independente de câmpul social în care apar şi evoluează, că au tendința de a fi fidele familiei, autosabotându-se pentru a păstra o supunere inconștientă față de părinți, poate fi eliberatoare și poate avea un profund efect terapeutic.
Conflictul survine atunci când există o distanţare importantă între originea socială şi ceea ce devenim, între identitatea moştenită şi identitatea dobândită, producându-se astfel Nevroza de clasă.
Studiile practice întreprinse de Vincent de Gaulejac, profesor emerit de sociologie la Universitatea Paris VII, unde conduce Departamentul de schimbări sociale, dar și membru fondator al Institutului Internațional de Sociologie Clinică, arată în ce măsură conflictele psihice pot fi legate de schimbarea clasei sociale, fie prin accederea într-o clasă superioară, fie prin intrarea într-una inferioară.
clasa socială din care provine, nivelul de trai, evenimentele importante, educaţia primită, condiţiile istorice ale naşterii, toate acestea influenţează devenirea individului, indiferent că este vorba de modul lui de integrare socială, de traiectoria profesională sau chiar de viaţa afectivă şi sexuală