Despre Nicolae al II-lea, capabilul sau prim-ministru Serghei Witte scria ca "nu se nascuse pentru rolul istoric exceptional pe care i-l impusese destinul".
Bazindu-se pe memoriile scrise ale contemporanilor lui Nicolae si mai ales pe jurnalul acestuia, Henri Troyat evoca istoria tragica a celui ce avea sa fie Ultimul tar al Rusiei: tineretea lui si aventura cu frumoasa Matilda Ksesinskaia, casatoria cu Alix de Hessa si incoronarea marcata de catastrofa de la Hodinka, ultimele sclipiri ale curtii imperiale, ezitarile tarului in fata pericolelor interne si externe tot mai mari, caderea tarinei sub influenta tenebrosului Rasputin, detentia familiei imperiale si monstruosul asasinat de la Ekaterinburg, unde Romanovii isi gasesc sfirsitul sub gloantele calailor lor..
Nicolae, desi bun tata de familie, sot devotat si om atasat traditiei, s-a dovedit de timpuriu a avea o fire mai degraba sovaielnica si docila, care il facea vulnerabil la influentele contradictorii ale anturajului sau.
Cu siguranta, in Rusia inceputului de secol XX, insingerata de razboaie, atentate, greve si miscari revolutionare, ar fi fost nevoie de un alt fel de suveran.
Despre Nicolae al II-lea, capabilul sau prim-ministru Serghei Witte scria ca "nu se nascuse pentru rolul istoric exceptional pe care i-l impusese destinul"