Proiectul acestei carti are obiective ce vizeaza o abordare accesibila si utila a problematicii enuntate in titlu. -Grigore Constantinescu.
In esenta, volumul ar putea fi un instrument de lucru, o lectura agreabila, poate utila, in domeniul artei muzicale, fara a impune criterii elitiste, cu dragoste catre cei care au iubire pentru frumosul muzical.
In cadrul proiectului autorii urmaresc sa ofere cititorului posibilitatea unei rapide si edificatoare cunoasteri a creatorilor si valorilor istoriei muzicii la acest inceput grabit de secol XXI.
Partea cea mai consistenta este rezervata numarului cat mai dens de informatii si criteriului de valorizare pragmatica a operelor muzicale, in toate genurile "clasice".
Modalitatea de informare-educare adopta succinte parcursuri de sistematizare teoretica, in favoarea unor linii de forta care au ca fundamentare existenta culturilor nationale si prezenta personalitatilor creatoare de muzica.
Scopul acesta determina o arie variabila a abordarilor istorice, pornind de la timpurile Antichitatii, oarecum trecand prin primul mileniu al noii ere, apoi, incetinind mersul informatiei odata cu apropierea de perioada Renasterii, Barocului si Clasicismului, Romantismului si Modernismului.
In aceasta notiune se include, la modul general, fondul repertorial de baza al vietii muzicale, implicit al perimetrului culturii generale.
Dar este si vorba de propunerea unei cunoasteri din perspectiva necesitatii educationale a publicului amator de muzica numita generic "clasica".
Elaborarea, poate mai dificila decat pare la lectura, oglindeste observatii practice in relatia cu studentii la catedra universitara a cursului de istoria muzicii Universale.
Proiectul acestei carti are obiective ce vizeaza o abordare accesibila si utila a problematicii enuntate in titlu