Coordonator: Marian Petcu Volumul de fata este realizat de 24 de specialisti, arhivisti, profesori, cercetatori - si prezinta dispozitivul cenzural (legi, dispozitii, decizii), mecanismele cenzurale (avertismente/ somatii/ suspendari/ suprimari), varietatea si versatilitatea interdictiilor, vesmintele ipocriziei, chiar si fatete ale absurdului.
Nu am integrat aici informatii din istoria politica a tarii, care ar fi incarcat foarte mult textul, deoarece sunt cunoscute publicului caruia ii este adresat volumul..
O cronologie a cenzurii este continuarea preocuparilor noastre in directia valorificarii fondurilor disponibile, o carte care ne apropie de viitoarea enciclopedie a cenzurii, pentru realizarea careia vor fi mobilizati mai multi specialisti.
Cartea se remarca si prin atentia acordata cenzurii din provinciile istorice care au facut parte din statul roman.
Redactia volumului a valorificat documente din 16 institutii arhivistice civile, din tara si din strainatate, numarul surselor citate fiind de peste 1.500 unitati (documente, monografii, articole, sinteze etc.).
Se poate vorbi despre tematici si registre cenzurale specifice fiecarei etape a evolutiei statului roman, despre continuitate si diferentiere in materie de reprimare.
De remarcat configurarea paletei de interdictii, functie de contextele politice, militare, diplomatice, economice, dar si de capriciile liderilor politici.
Numeroase exemple completeaza informatia de tip normativ.
Coordonator: Marian Petcu Volumul de fata este realizat de 24 de specialisti, arhivisti, profesori, cercetatori - si prezinta dispozitivul cenzural (legi, dispozitii, decizii), mecanismele cenzurale (avertismente/ somatii/ suspendari/ suprimari), varietatea si versatilitatea interdictiilor, vesmintele ipocriziei, chiar si fatete ale absurdului