Celebritatea, cu stralucirea ei de neon si pozele selfie, ne pare un lucru hipermodern.
Este o explorare surprinzatoare, amuzanta si fascinanta atat a unei epoci trecute, cat si a modului in care am ajuns sa traim intr-o societate moderna, obsedata de celebritate..
Ne dezvaluie de ce celebritatea a prins brusc viata la inceputul secolului al XVIII-lea, cum difera de vechile idei de faima, tehnicile prin care a fost obtinuta si cum a fost pastrata, efectul pe care l-a avut asupra gustului public si povara psihologica a celebritatii de pe umerii celor aflati direct in lumina reflectoarelor.
Dar ceea ce ii uneste pe toti este punctul de origine: de la inceputul anilor 1700, celebritatea a fost una dintre fortele motrice cele mai puternice din cultura populara, o ruda apropiata si mai putin onorabila a reputatiei glorioase, iar aparitia ei a ajutat la conturarea atitudinilor publice fata de etica, identitate nationala, credinte religioase, bogatie, sexualitate si roluri de gen.
In aceasta istorie ambitioasa, care se intinde de la Epoca Bronzului la zorii Epocii de Aur a televiziunii, Greg Jenner aduna o distributie deosebita de peste 125 de actori, cantareti, dansatori, sportivi, ciudati, semizei, ticalosi si nu numai, in cautarea radacinilor istorice ale celebritatii.
Unii au descoperit faima de copii, altii au trebuit sa astepte decenii dupa o sansa.
Unii au tanjit dupa faima, in timp ce altii au fost fortati sa o accepte.
Fie ca a fost vorba de scandalosul lord Byron, a carui poezie ducea admiratoarele in delir erotic, sau de actrita franceza Sarah Bernhardt, care avea un cimpanzeu, un picior de lemn si dormea intr-un cosciug si care a pornit o dusmanie violenta cu fosta ei prietena cea mai buna, sau de Edmund Kean, uimitorul actor shakespearian al carui orgoliu monstruos si alcoolism teribil l-au facut sa fie aproape omorat de propriul public – lista starurilor ale caror cariere s-au consumat cu flacara inainte de Epoca Televiziunii este lunga si extrem de variata.
Celebritatile pot fi eroi sau ticalosi, razboinici sau ucigasi, talente deosebite sau escroci cu inclinatie pentru minciuna, cei care stabilesc moda, provocatori de voie sau victime tragice carora li se face publicitate ca anomalii ale naturii.
Dar cei faimosi ne-au incantat, incitat si oripilat de mult mai multa vreme decat ne-am putea noi da seama.
Celebritatea, cu stralucirea ei de neon si pozele selfie, ne pare un lucru hipermodern