Modul in care un regim politic actioneaza in vederea cresterii sau scaderii populatiei este simptomatic pentru practica guvernarii in ansamblul ei, a raporturilor de putere care se instituie intre guvernanti si guvernati.
Pronatalismul ceausist, marcat in mod definitoriu de limitarea severa a accesului la avort, s-a desfasurat incepand cu 1966, anul acestei restrictionari, si pana la caderea regimului comunist din Romania, in decembrie 1989..
Sectiunile dedicate Romaniei analizeaza institutionalizarea si consecintele „pronatalismului ceausist“, adica ansamblul de masuri luate de regimul ceausist in vederea cresterii populatiei Romaniei.
Volumul prezinta politicile pronataliste aplicate in Romania, Bulgaria, Cehoslovacia, Iugoslavia, Polonia, RDG, Ungaria si Franta in perioada postbelica, urmarind trei aspecte: legislatia privind accesul la avort, promovarea contraceptiei moderne si legislatia sociala de sustinere a natalitatii.
Modul in care un regim politic actioneaza in vederea cresterii sau scaderii populatiei este simptomatic pentru practica guvernarii in ansamblul ei, a raporturilor de putere care se instituie intre guvernanti si guvernati