Monografia analizeaza relatiile Romaniei cu Comunitatea Economica Europeana (CEE sau Piata Comuna) ca entitate, in perioada cuprinsa intre 1957, anul infiintarii CEE, si 1989, anul prabusirii sistemului socialist in Romania.
Folosind ca studiu de caz relatiile cu Piata Comuna, volumul propune un alt model de interpretare pentru politica externa a Romaniei postbelice - o alternativa la teza traditionala rezumata prin formula "
Romania intre Est si Vest"..
Studiul raspunde la cateva intrebari principale: Cum a vazut Romania integrarea vest-europeana si cum a evoluat perceptia sa in aceasta privinta? Cum si cand si-a conceptualizat Romania relatiile cu Piata Comuna si, mai ales, de ce? Cum a fost pusa in practica aceasta conceptie si cu ce rezultate? Care sunt principalele caracteristici ale acestei relatii si ce ne spun ele despre politica externa a Romaniei postbelice, in general? Lucrarea contesta abordarea istoriografica anterioara, care interpreteaza politica externa si interna a Romaniei postbelice prin lentila dihotomiei Est-Vest, socialism- capitalism, apropiere/distantare de URSS, apropiere/ distantare de Occident.
Monografia analizeaza relatiile Romaniei cu Comunitatea Economica Europeana (CEE sau Piata Comuna) ca entitate, in perioada cuprinsa intre 1957, anul infiintarii CEE, si 1989, anul prabusirii sistemului socialist in Romania