In aceasta carte Nicolae Iorga face de fapt o cronica a societatii romanesti realizand o pozitionare in termeni istorici a marilor figuri de dinaintea Unirii lui Mihai Viteazul si pana la abdicarea Regelui Carol al II-lea in septembrie 1940.
O lucrare departe de a fi o simpla colectie de ferpare un model de analiza psihologica scrisa cu nerv uneori cu accente de umor dar de un puternic dramatism..
Nu lipsesc nici personalitatile straine care prin demersurile lor au influentat destinele patriei noastre sau au avut legaturi semnificative cu Romania.
Oameni de stat politicieni de la putere sau din opozitie ofiteri profesori medici avocati magistrati pana la negustori mesteri sau agricultori au fost apreciati de autor dupa masura in care acestia au contribuit la progresul tarii sau dimpotriva au stiut sa profite de la nivelul pozitiilor detinute.
In aceasta carte Nicolae Iorga face de fapt o cronica a societatii romanesti realizand o pozitionare in termeni istorici a marilor figuri de dinaintea Unirii lui Mihai Viteazul si pana la abdicarea Regelui Carol al II-lea in septembrie 1940