Un profesor de muzica isi confunda (la propriu) sotia cu o palarie.
Carti: Migraine (1970), Awakenings (1973), A Leg to Stand On (1984), The Man Who Mistook His Wife for a Hat (1985), Seeing Voices (1989), An Antropologist on Mars (1995), The Island....
Omul care isi confunda sotia cu o palarie (The Man Who Mistook His Wife for a Hat) a fost de asemenea pusa in scena, cu mare succes, in regia lui Peter Brook.
Awakenings a stat la baza filmului cu acelasi titlu (cu Robert De Niro si Robin Williams, film nominalizat pentru Premiul Oscar) si piesei lui Harold Pinter, A Kind of Alaska.
In plus, opera lui Oliver Sacks a avut un mare impact asupra intelectualilor umanisti si asupra artistilor.
Ele sunt studiate in universitati de catre neurologi, scriitori, filozofi si sociologi.
Oliver Sacks a imbinat activitatea medicala cu scrisul, iar cartile in care prezinta publicului larg cazurile sale clinice s-au bucurat de o uriasa notorietate internationala - au fost traduse in 22 de limbi, in tiraje de milioane de exemplare.
Preocuparea sa constanta a fost lucrul cu pacientii suferind de boli neurologice pentru a-i ajuta sa traiasca in conditii cat mai apropiate de normalitate.
Din 1965 a locuit la New York, unde a fost profesor de neurologie la Albert Einstein College of Medicine.
La inceputul anilor \'60 s-a stabilit in Statele Unite, la San Francisco.
Pacientii mei ma incita mereu sa-mi pun intrebari, iar intrebarile mele ma conduc mereu la pacienti, astfel incat in povestirile sau studiile care urmeaza exista o continua miscare de du-te-vino.“ — Oliver SACKSOliver Sacks (9 iulie 1933 – 30 august 2015) s-a nascut la Londra, intr-o familie de medici, si a studiat medicina la Queen\'s College, Oxford.
Pornind de la cartea doctorului Sacks, Michael Nyman a compus, in 1986, o opera, iar regizorul Peter Brook a pus in scena, in 1993, un celebru spectacol de teatru.„Munca mea, viata mea, totul e dedicat bolnavilor, dar bolnavii si bolile lor ma conduc la ganduri care poate ca altminteri nu mi-ar veni in minte, in asemenea masura incat ma vad obligat sa ma intreb, impreuna cu Nietzsche: «Cat priveste boala: aproape ca suntem ispititi sa ne intrebam daca am putea trai fara ea» – si sa consider ca problemele pe care le ridica boala sunt fundamentale.
Cu veritabil talent literar (e scriitor in toata puterea cuvantului), Oliver Sacks nu se aventureaza sa traga concluzii si sa eticheteze, ci prezinta un tulburator spectacol al mintii.
Omul care isi confunda sotia cu o palarie s-a bucurat de un rasunator succes in lumea intreaga si in cele mai diverse medii intelectuale si artistice. 24 de asemenea povestiri alcatuiesc o imagine asupra mintii omenesti – am fi tentati sa spunem: asupra patologicului, daca am putea trasa o frontiera neta intre normalitate si patologie.
Toate aceste bizarerii sunt cazuri neurologice reale, cu care s-a confruntat doctorul Oliver Sacks.
Persoane considerate retardate mintal dovedesc capacitati iesite din comun.
O femeie nu mai stie ce inseamna stanga.
Un barbat nu-si recunoaste propriul picior.
Un profesor de muzica isi confunda (la propriu) sotia cu o palarie