Octav Botez considera ca Omul din vis infatiseaza, intr-un cadru dramatic, o interesanta si chinuitoare problema de psihopatologie, dar considera superioara nuvela Painjenul negru.
Visul descinde in realitate, se suprapune ei ( Omul din vis )..
Ordeanu este insotit de Soliman, un Basset Hound cafeniu - la fel ca cel din vis.
Acest om din vis se dovedeste a fi chiar vecinul de mosie al prietenului sau, boierul Iorgu Ordeanu. 1n dialogul celor doi, eroul nostru isi povesteste visurile, astfel vorbeste de „Omul din vis", un fel de inger pazitor al copilariei lui.
Un prieten, sanatos ca si aerul proaspat de la mosia pe care si-o gospodareste, il ia la tara ca repuna pe picioare.
Eroul principal este un suflet delicat, cazut in patima jocului de carti, extenuat de nopti albe, de otrava capitalei.
Volumul contine patru povestiri: Somnul, Palace, Palanjenul negru, Omul din vis.
A fost ecranizata, in 1982, de Casa de filme Trei ca Glissando, in regia lui Mircea Daneliuc.
Criticul Pompiliu Constantinescu spune ca Omul din vis contine trei momente distincte care se amesteca: problema invinsului, drama lui Ordeanu, care e o tema realista; problema pur psihologica si imixtiunea lirica.
Tudor Vianu crede ca Omul din vis este un fel de geniu binefacator, de imaginea caruia nu se leaga insa sentimentul idilic al visurilor odihnitoare, ci acela amarnic si enigmatic al tragicului irezolvabil.
Octav Botez considera ca Omul din vis infatiseaza, intr-un cadru dramatic, o interesanta si chinuitoare problema de psihopatologie, dar considera superioara nuvela Painjenul negru