Katharina Blum, menajera, bucatareasa si chelnerita liber-profesionista, deosebit de apreciata de angajatori si de toti cei care o cunosc, il intalneste pe Ludwig Gotten la o petrecere data de nasa si protectoarea ei.
The Times.
Este detasat, furios si perfect stapan pe arta sa.
The GuardianBoll mentine pana la sfarsit o tensiune magistrala si subtila.
Intr-o epoca in care nimic nu sta in calea jurnalistilor cand vor sa creeze o poveste de senzatie, Onoarea pierduta a Katharinei Blum este deosebit de relevanta.
In anul 1972, scriitorului Heinrich Boll i s-a decernat Premiul Nobel pentru Literatura, „pentru scrierile sale care, prin combinarea unei perspective cuprinzatoare asupra timpului sau cu abilitatea sensibila in caracterizarea personajelor, au contribuit la reinnoirea literaturii germane“.
Cea mai cunoscuta carte a lui Boll ramane Onoarea pierduta a Katharinei Blum, o critica a presei tabloide germane si a vietii publice din Germania de Vest in anii ’60 si ’70 ai secolului XX.
Anchetata de politie pentru favorizarea unui infractor, este, in plus, victima unui tabloid care ii distruge reputatia, prin rastalmaciri, denaturari si pure calomnii.
Cei doi se indragostesc si decid sa-si petreaca restul noptii impreuna, la Katharina.
A doua zi, pentru tanara indragostita incepe cosmarul.
Katharina Blum, menajera, bucatareasa si chelnerita liber-profesionista, deosebit de apreciata de angajatori si de toti cei care o cunosc, il intalneste pe Ludwig Gotten la o petrecere data de nasa si protectoarea ei