Zmeura de cimpie e – categoric! – un roman de mare originalitate.
Editura a tiparit acest roman intr-o editie deosebita, pentru a da cititorilor posibilitatea de a cunoaste opera lui Mircea Nedelcu din perspectiva contemporana..
Titlul reprezinta simbolul unei instrainari (Zmeura fiind o planta ce creste la munte): omul - despartit de familie, tradat de memorie si invins de istorie, este acum strain de ai lui in lume. Tema romanului Zmeura de campie de Mircea Nedelcu este echilibrul dintre memorie si adevar, incapacitatea de a recupera in totalitate amintirile si trecutul.
Perspectiva fiecaruia deformeaza insa realitatea. Cartea Zmeura de campie este un martor al perspectivei celor 3 asupra vietii si destinului, scrisa in stil epic de catre talentatul Mircea Nedelciu.
Povestirile se impletesc cu investigatii, cu relatari ale altor oameni, cu teme pe marginea subiectului central – razboiul.
Amintirile din copilarie – curtea si zmeurisul aduc spre prezent trairile trecutului.
Memoria este un adevarat personaj in roman, ca element postmodernist.
Firul povestii celor trei este urmarit prin povestiri, relatari de la martori, memorii si alte forme de discurs.
Grintu sunt cele trei personaje, baieti orfani, din care doar doi sunt realmente frati, victime ale unui destin nedrept si tragic.
Romanul are 24 de capitole numerotate de la A – arac pana la Z – zat. Zare Popescu, Gelu Popescu si Radu A.
Reeditarea la editura Cartea Romaneasca, in 2017, a insemnat o recunoastere a valorii acestui volum in care este definit discursul epic, sub diferite forme: jurnalul, colectia de documente, marturii, relatari, confesiuni, eseuri.
Bogat ca materie epica, spectaculos prin scenariul sau narativ, dezvoltat in stilistica atit de placut-fluenta a lui Mircea Nedelciu, intotdeauna cuceritoare, romanul e o capodopera nonconformista, creatie a unui mare prozator.” Ion Bogdan Lefter Mircea Nedelciu, prozator nascut in 1950, a facut parte din categoria scriitorilor optzecisti, pe care Eugen Simion il caracteza drept "liderul incontestabil al generatiei textualiste". "Zmeura de campie" este un roman cu 238 de pagini, care a vazut prima oara lumina tiparului in 1984.
Cu o constructie ingenioasa, amuzanta, complexa, cartea propune nu doar foarte interesante explorari in istoria autohtona recenta ori relativ recenta, ci si o definitie incitanta a identitatii noastre inevitabil lacunare. Zmeura de cimpie e – categoric! – un roman de mare originalitate