"
Proiectul "
Mihail Gramescu.
Glosar de civilizatii imaginare." (Catalin Badea-Gheracostea).
Al doilea motiv il reprezinta contrastul dintre receptarea fiecarui volum in parte: Moara de apa a avut "norocul" sa apara pe rafturile librariilor din Romania in chiar decembrie 1989, in ultimele zile ele regimului comunist, iar ceea ce s-ar fi numit "intampinarea" critica, una care ar fi afirmat apartenenta lui Mihail Gramescu la realismul "literaturii inalte", a lipsit sub imperativul schimbarilor de istorie majora, prea putin rabdatoare sau atenta cu destinul unui scriitor incorect plasat in istoria literara
Saritorii in gol este florilegiul prozelor de factura science fiction si fantasy, lipsit de "contributia" cenzurii comuniste care masacrase prima editie a primei carti gramesciane, inubliabila Aporisticon.
Un motiv este acela ca se dau impreuna cele doua modalitati de expresie a imaginarului gramescian - el nu a fost numai un scriitor de science fiction si de fantastic, ci si unul cu o priza puternica a realitatii, un scriitor crescut (care si-a inceput, de fapt, ucenicia artistica) in respectul celei mai inalte traditii a realismului psihologic.
Doua sunt motivele alegerii acestor carti pentru a constitui primul volum de Opere complete. (...) Primul volum, cel pe care il veti lectura acum, pune impreuna culegerile de proze scurte "
Moara de apa" si "
Saritorii in gol".
Opere complete" va cuprinde in cel putin sase volume toate scrierile editate antum in volum, pe cele aparute disparat in antologii, almanahuri, reviste si suplimente literare, dar si ceea ce s-ar chema "postumele", scrieri aflate in zeci de dosare de manuscrise sau stocate in memorii electronice. "
Proiectul "
Mihail Gramescu