Volumul include una dintre cele mai cunoscute opere ale lui Dimitrie Cantemir Descrierea Moldovei care face corp comun cu Hronicul cu Historia moldo-vlahica si alte scrieri dedicate istoriei culturii si civilizatiei romanesti.
Studiu introductiv note si iconografie de Andrei si Valentina Esanu Traducere din limba latina si indici de Dan Slusanschi.
Volumul este destinat istoricilor cercetatorilor literari jurnalistilor studentilor si profesorilor celor interesati de mostenirea literara a lui Dimitrie Cantemir.
Editia e insotita de un studiu introductv de note si indici precum si de o sectiune de iconografie.
Descrierea Moldovei e si un omagiu adus plaiului natal un imn de dragoste inaltat raurilor muntilor si codrilor Moldovei obiceiurilor stravechi pamantului si mitologiei poporului roman.
Autorul prezinta tara si poporul sau sub aspect descriptiv geografic istoric social-politic etnologic cultural si bisericesc largind substantial orizonturile cunoasterii cu privire la trecutul si prezentul poporului roman devenind un adevarat deschizator de drumuri in cele mai variate domenii ale culturii si spiritualitatii romanesti.
Spectrul de probleme abordat de Dimitrie Cantemir in aceasta scriere stiintifica cu caracter monografic este deosebit de extins.
Descrierea Moldovei a fost elaborata la cererea Academiei din Berlin in 1714 cand scriitorul a fost ales membru al acestei prestigioase institutii.
Volumul include una dintre cele mai cunoscute opere ale lui Dimitrie Cantemir Descrierea Moldovei care face corp comun cu Hronicul cu Historia moldo-vlahica si alte scrieri dedicate istoriei culturii si civilizatiei romanesti