Lucrare cu un titlu baroc, Divanul sau galceava inteleptului cu lumea sau giudetul sufletului cu trupul este o opera remarcabila in mai multe privinte.
Studiul introductiv, aparatul critic si traducerea din limba greaca apartin regretatului academician Virgil Candea, cel mai cunoscut cantemirolog roman.
Cartea este adresata cercetatorilor (filologi, filosofi, teologi), profesorilor universitari si celor de liceu, tineretului studios (studenti, liceeni), cititorului de masa preocupat de literatura medievala si de problemele umanismului si iluminismului romanesc.
Editie ingrijita, studiu introductiv, comentarii si iconografie, traducerea versiunii din limba greaca de Virgil Candea..
Pentru cei interesati exclusiv de mesajul ideatic al operei cantemirene, la Addenda este tiparita versiunea tradusa in limba romana actuala din versiunea scrisa de Cantemir in limba greaca.
Editia este insotita de un amplu studiu introductiv, comentarii la text, glosar, indici si iconografie. „Opera de filosofie si etica” (Virgil Candea), lucrarea e pliata pe traditia socratica a conversatiei euristice, dar si pe traditia medievala a „divanurilor”, adica a dialogurilor mondene despre relatia dintre materie si spirit.
Fiind scrisa in limba timpului, lucrarea e si un monument istorico-lingvistic, testand pentru prima data valentele limbii romane pe un domeniu spiritual complex, cum e filosofia.
Pe langa faptul ca e prima carte tiparita (si prima scrisa in limba romana) a ganditorului nostru medieval Dimitrie Cantemir, e si o prima incercare filosofica in spatiul romanesc.
Lucrare cu un titlu baroc, Divanul sau galceava inteleptului cu lumea sau giudetul sufletului cu trupul este o opera remarcabila in mai multe privinte