Cartea reprezinta o incercare de unificare a unor metode specifice Statisticii Matematice, Cercetarilor Operationale si Teoriei Informatiei in scopul modelarii si analizei fenomenelor din sfera tehnicii, cu un grad inalt de complexitate.
Dintre metodele cele mai eficiente abordate in studiul evolutiei unor procese care urmaresc determinarea optimului unor functii obiectiv cu dezvoltare progresiva, cele incluse in studiul de fata sunt metodele de cautare numerica a optimului si metoda simplex..
Modelarea matematica a unor asemenea fenomene, definirea unor concepte logic consistente si cautarea metodelor cele mai potrivite pentru obtinerea unor decizii acceptabile practic constituie esenta asa-numitei programari matematice cu mai multe obiective.
In multe probleme de decizie, in special de natura tehnica, factorul de decizie este confruntat cu existenta mai multor criterii de eficienta.
Sunt descrise notiunile si rezultatele cele mai semnificative privind capitole speciale ale cercetarii operationale si statisticii matematice, respectiv, programarea matematica convexa, programarea dinamica, programarea stochastica, teoria deciziilor statistice, analiza bayesiana si predictia statistica.
Cartea reprezinta o incercare de unificare a unor metode specifice Statisticii Matematice, Cercetarilor Operationale si Teoriei Informatiei in scopul modelarii si analizei fenomenelor din sfera tehnicii, cu un grad inalt de complexitate