Editie ingrijita de Gheorghita Ciocioi Prefata de Thierry Gillyboeuf N-am citit nimic, in nici o literatura, care sa se apropie, cat de departe, de teroarea istoriei pe care o indura personagiile dumitale. -Thierry Gillyboeuf.
Eu, unul, n-am reusit...
Cu toate ca autorul lui era un mare necunoscut, despre care nu se stia decat ca e un roman, in jur de treizeci de ani, sosit clandestin in Franta de cateva luni [...] Nedreptatile posteritatii literare - dar, poate mai bine spus, omerta de care a avut parte Gheorghiu dupa cabala lansata impotriva lui de Lettres francaises , organ politico-literar finantat de Moscova - pot explica de la sine de ce Ora 25 nu a intrat in "canonul" operelor clasice, al acelor carti esentiale, vizionare, situate la limita distopiei, care au marcat istoria secolului al XX-lea.
Provoc, astfel, orice cititor care va deschide acest roman pentru prima oara sa ia aminte daca, dupa lectura lui, va putea ramane "nevatamat". -Albert Camus Cu un milion de exemplare vandute, acest roman a fost, fara doar si poate, unul dintre cele mai mari succese literare de dupa razboi.
Singurul progres, dupa Gheorghiu: astazi, zece mii de nevinovati se afla intre doi vinovati...
Tehnica amalgamului era deja practicata in anul zero. -Mircea Eliade Gheorghiu remarca pe buna dreptate ca osandirea (si patimirea) lui Hristos a fost asociata cu cea a celor doi talhari.
Consider Ora 25 una din cele mai mari carti ale generatiei noastre, din toate tarile.
Editie ingrijita de Gheorghita Ciocioi Prefata de Thierry Gillyboeuf N-am citit nimic, in nici o literatura, care sa se apropie, cat de departe, de teroarea istoriei pe care o indura personagiile dumitale