Adriana Dunea, eroina Orasului cu salcami , fiica unor burghezi de provincie si adolescenta candida si cultivata, pleaca la Bucuresti, lasand in urma viata plictisitoare a oraselului si prima iubire pentru Gelu, care continua sa o iubeasca statornic. - Eugen Simion.
Femei si Orasul cu salcami .
A reusit cu precadere in proza in care face, cu mijloacele eseului epic, analiza psihologiei feminitatii in faza de initiere erotica.
Mihail Sebastian a intuit bine aceste cauzalitati secrete si le-a urmarit, cu datele vietii moderne, in istoria unor cupluri.  
Iubirea este o dimensiune esentiala a existentei si, in functie de ea, pot fi analizate caracterele indivizilor si, de la un anumit grad de creatie epica, destinele lor.
In Orasul cu salcami Mihail Sebastian infatiseaza iubirea cu toate meandrele ei si alegerile hotaratoare in fata carora este pus personajul feminin.
In capitala, fata trece granita maturitatii fizice si comportamentale si descopera mirajul senzualitatii, regasinduâsi in cele din urma fostul iubit ca pe un amant pasional, dar alegand sa-l paraseasca pentru a se consacra, capricios, unei casnicii burgheze conventionale.
Adriana Dunea, eroina Orasului cu salcami , fiica unor burghezi de provincie si adolescenta candida si cultivata, pleaca la Bucuresti, lasand in urma viata plictisitoare a oraselului si prima iubire pentru Gelu, care continua sa o iubeasca statornic