Orez basmati brun cultivat in conditii ecologice in India si recoltat manual.
Produs/cultivat: Pakistan Tara de provenienta: Ungaria. Cand sunt gatite, boabele stau separate, iar rezultatul final este de obicei destul de uscat si ferm.
Pentru preparare orezul se spala bine – pentru a indeparta pudra de amidon lasata dupa procesare- , se adauga de 2-2,5 ori apa si se gateste la foc mic 30-40 de minute, dupa care se ia oala de pe foc, se acopera cu un prosop de bucatarie si se lasa orezul sa se inmoaie.
Este ambalat intr-o intreprindere care proceseaza si soia, gluten si seminte oleaginoase. De ce sa consumam Orez basmati? are un continut ridicat de vitamina B dintre care niacina si tiamina, care sustin buna functionare a inimii, a muschilor si a sistemului nervosajuta la scaderea colesterolului si a triglicerideloreste o excelenta sursa de energieeste fara glutenajuta la reducerea obezitatiimentine presiunea sangelui stabilaeste un aliment minune in prevenirea canceruluieste sursa buna de carbohidrati si proteinstimuleaza digestia si previne constipatia Recomandari: poate fi pregatit ca garnitura sau terci, in combinatie cu legume sau ca desert, dupa orice reteta cu Orez sau mei.
Culoarea variaza de la brun la alb si rosu. Prin fierbere, orezul basmati îsi marește doar lungimea, boabele devenind lungi și subțiri, mai uscate prin comparație cu alte tipuri de Orez si „separate” unele de altele, orezul fiind mai pufos. Deoarece orezul basmati are, conform „Canadian Diebetes Association”, un index glicemic mediu situat între 56 și 69, spre deosebire de orezul obisnuit comun al carui index glicemic este 89, este mai potrivit pentru diabetici decat alte cereale si decat produsele de patiserie obtinute din faina alba. Valori nutritionale /100g UM Energie 1548 KJ 370 kcal Proteine 7,9 g Carbohidrati 73,8 g zaharuri 1,0 g Lipide 2,9 g acizi grasi saturati 0,6 g Fibre 3,5 g Sare 0,0025 g Contine:minerale de potasiu, calciu, magneziu, fier, fosfor si sodiu, vitaminle A, B6 si E.
basmati în hindi semnifica plin de aroma, aceasta aroma dublata de lungimea neobișnuit de mare a boabelor fierte deosebindu-l de celelalte tipuri de orez. Tipurile de Orez sunt clasificate dupa dimensiunea boabelor: lung, mediu si scurt – si dupa textura de la pufos, la cremos si lipicios.
Cel veritabil, de altfel si cel mai delicios, este cultivat doar in nordul Indiei si in Pakistan unde recoltarea se poate face doar manual, motiv pentru care pretul sau este mai ridicat.
Orezul basmati este un Orez foarte aromat mentionat adesea ca "regele" orezului.
Orez basmati brun cultivat in conditii ecologice in India si recoltat manual