Cu prefata autorului O opera fundamentala si revolutionara, o piatra de temelie a postcolonialismului, probabil una dintre cele mai influente lucrari teoretice ale secolului XX. - The Guardian.
Orientalism face parte din a doua categorie – ba, mai mult, a devenit cu trecerea timpului si mai relevanta.
Sunt unele carti clasice care surprind esenta timpului lor; sunt altele care raman relevante pentru totdeauna.
Said si-a castigat statutul de opera clasica moderna.
In cele patru decenii de la aparitie, Orientalism-ul lui Edward S.
Autorul face o disectie a mecanismului prin care orientalistii isi creeaza propriul Orient (infatisat ca lipsit de viata, atemporal, fara forta, incapabil sa se reprezinte pe sine), fapt ce constituie o sfidare a Orientului real, un obstacol in calea intelegerii lui si o expresie a imperialismului si rasismului european.
Urmarind aceasta idee in operele mai multor autori, printre care Homer, Eschil, Nerval sau Flaubert, Said argumenteaza felul in care reprezentarile din scrierile lor au contribuit semnificativ la imaginea romantica si exotica, dar deformata, pe care Vestul si-a facut-o despre Orient.
Puternic aclamata in momentul aparitei si furibund dezbatuta in deceniile care au urmat, cartea lui Edward Said supune analizei istoria si natura atitudinii Occidentului fata de Est, considerand orientalismul ca o puternica creatie ideologica europeana – un instrument prin care scriitorii, filozofii si administratorii coloniali s-au raportat la cultura, obiceiurile si credintele estice.
Cu prefata autorului O opera fundamentala si revolutionara, o piatra de temelie a postcolonialismului, probabil una dintre cele mai influente lucrari teoretice ale secolului XX