Jung a fost un om al paradoxurilor – un individualist, un excentric, dar și întruchiparea vie a omului universal.
Drept urmare, este nevoie de mult timp și de străduință pentru a-l înțelege pe Jung pornind de la însemnările și cărțile sale originale și, deși efortul nu poate fi evitat dacă dorești să asimilezi o parte din bogata moștenire a lui Jung, sarcina poate deveni mai puțin anevoioasă mulțumită acestei introduceri..
Deși își asuma impresionanta erudiție cu o plăcută lipsă de infatuare, aceasta este evidentă în tot ce a scris, iar pentru că nu se pricepea să își organizeze materialele, Operele complete constituie o perspectivă descurajantă pentru un cititor neinițiat.
Jung a fost deopotrivă un erudit și un scriitor prolific: pe lângă psihologie (cunoscută ca psihologie analitică pentru a o distinge de psihanaliza lui Freud și de psihologia experimentală, știința pură a mediului academic), psihiatrie și medicină, el poseda cunoștințe enciclopedice despre mitologie, religie, filosofie, gnosticism și alchimie, știa engleza, franceza, latina și greaca, pe lângă limba maternă, germana, și era familiarizat cu literatura scrisă în aceste limbi.
S-a zbătut să își realizeze întregul potențial uman, dar, totodată, era ferm hotărât să trăiască o viață fără compromisuri.
Jung a fost un om al paradoxurilor – un individualist, un excentric, dar și întruchiparea vie a omului universal