1.
O marturie a puterii stiintei si un avertisment cu privire la pericolele credulitati.
Los Angeles Times O viziune clara despre ce presupune stiinta adevarata si de ce are un impact atat de puternic asupra vietilor noastre...
De la prima la ultima pagina aceasta carte este un manifest al gandirii limpezi.
O aparare insufletita a stiintei... zO carte stralucitoare...
Dupa cum Sagan demonstreaza cu o elocventa lucida cantecul de sirena al irationalului nu are doar efecte culturale negative ci este o cufundare periculoasa in intunericul care ameninta cele mai importante libertati ale noastre.
Si totusi in mod ingrijorator asa-numita epoca a informatiei in care ne aflam este inundata de pseudostiinta povesti cu rapiri extraterestre spiritism amintiri din vieti trecute superstitii de tot felul si halucinatii comune care se bucura de tot mai multa atentie si interes.
Parcurgand zone cuprinzatoare ale istoriei si culturii Sagan examineaza si demonteaza cu autoritate celebre deprinderi eronate ale gandirii umane precum vrajitoria vindecarile prin rugaciune demonii si OZN-urile.
Cum putem lua decizii inteligente in vietile noastre tot mai influentate de tehnologie daca nu intelegem diferenta dintre miturile pseudostiintei si ipotezele testabile ale stiintei Carl Sagan castigator al premiului Pulitzer si renumit astronom sustine ca gandirea stiintifica este vitala nu doar in cautarea adevarului ci si pentru insasi integritatea institutiilor noastre democratice.
lumea si demonii ei stiinta ca lumina in intuneric Carl Sagan An 2018 Numar pagini 528. - Daniel Dennett Darwin s Dangerous Idea 2.
Cu timpul Revolutia darwiniana va ajunge sa ocupe un loc la fel de sigur si de netulburat in mintile si in inimile fiecarei persoane educate de pe glob insa astazi la peste un secol de la moartea lui Darwin inca nu ne-am impacat cu implicatiile sale uluitoare. ...
A fost nevoie de peste un secol pentru ca aceasta idee sa fie acceptata peste tot.
Ce-si poate dori un om mai mult - Thomas Henry Huxley Charles Darwin Nature 27 aprilie 1882 In 1543 Copernic a sustinut ca Pamantul nu se afla in centrul universului si ca de fapt se roteste in jurul Soarelui.
El a descoperit un mare adevar calcat in picioare dispretuit de bigoti si ridiculizat de intreaga lume el a trait suficient de mult pentru a-l vedea mai cu seama prin propriile eforturi statornicit fara discutie in stiinta absorbit in mod inseparabil in conceptiile comune ale oamenilor fiind urat si temut doar de cei care vor sa aduca injurii dar nu indraznesc. - Richard Dawkins Why Darwin matters The Guardian 2008 Nimeni nu a luptat mai bine si nimeni nu a fost mai norocos decat Charles Darwin.
Charles Darwin a avut o mare idee poate cea mai puternica idee conceputa vreodata.
Si asemenea celor mai bunei idei este uimitor de simpla.
Cel mai important element din carte este acela ca explica in detaliu mecanismul care duce la o astfel de transformare selectia naturala ideea care a dat pentru prima data inteligibilitate stiintifica evolutiei ca fenomen.
Fiind una dintre putinele opere stiintifice paradigmatice accesibile publicului larg Originea speciilor nu numai ca a lansat stiinta biologiei moderne ci totodata a influentat practic intreaga gandire literara filosofica si religioasa.
Aici el demonstreaza intr-un mod convingator realitatea evolutiei si anume faptul ca nu este posibil ca animalele si plantele existente sa fi aparut in mod separat ci trebuie sa se fi transformat cu incetul din stramosi comuni.
In urmatorii cinci ani Darwin a cercetat plante si animale de pe cuprinsul lumii adunand o serie de dovezi ce vor culmina intr-una dintre cele mai mari descoperiri din istoria omenirii teoria evolutiei prin selectie naturala.
In cartea Originea speciilor aparuta dupa 28 de ani in 1859 Darwin prezinta descoperirea sa epocala care avea sa schimbe pentru totdeauna felul in care oamenii se vad pe ei insisi si lumea in care traiesc.
In data de 27 decembrie 1831 tanarul naturalist Charles Darwin parasea portul Plymouth la bordul corabiei Beagle.
Originea speciilor Charles Darwin An 2020 Numar pagini 544. 1