Este vara în care criza climatică escaladează dincolo de cele mai negre coșmaruri și incendiile incontrolabile de pădure din nordul Suediei îi transformă pe turiștii aflați în vacanță în refugiați climatici.
Romanul Pădurea arde sub pașii noștri (Även om allt tar slut, 2021), primit cu mult entuziasm de critici și de public, reprezintă întoarcerea la ficțiune a autorului. .
Biografia Mannen i skogen (2018), despre scriitorul și istoricul Vilhelm Moberg, a fost nominalizată la prestigiosul Premiu August.
Volumul de proză scurtă Paris–Dakar (2008) a marcat debutul său în ficțiune și a fost urmat de romanul Adonis (2011).
A scris articole de critică literară pentru ziarele Sydsvenskan și Dagens Nyheter și a fost redactor al secțiunii culturale a ziarului Expressen. 1974) este un apreciat jurnalist și scriitor suedez. (…) Pe durata unor pasaje lungi, se citește ca un roman de suspans, deși cu un subtext mult mai sinistru decât cel al simplului divertisment, dar și ca o poveste de familie și o critică socială.“ Kristeligt Dagblad (Danemarca) JENS LILJESTRAND (n.
Jens Liljestrand pune la îndoială stilul nostru de viață caracterizat prin consumerism și dependență de tehnologie și așază oglinda în fața unei societăți occidentale confruntate cu teama, cu durerea, cu aroganța sau cu furia; atât de multe moduri de a reacționa în prezența necunoscutului! Putem crede că personajele sunt egoiste, slabe sau, dimpotrivă, le putem vedea ca modele de rezistență care evidențiază adaptabilitatea incredibilă a speciei umane în fața catastrofei.“ L’Humanité (Franța) „Romanul Pădurea arde sub pașii noștri este impresionant atât ca tematică și amploare, cât și ca stil. (…) O carte captivantă despre efectul catastrofei climatice asupra umanității.“ Information (Danemarca) „Pădurea arde sub pașii noștri este un roman tulburător. Într-o poveste extraordinar de bună, Suedia contemporană a lui Jens Liljestrand este antrenată într-un experiment al schimbărilor climatice, cu incendii de pădure, cu valuri de refugiați, cu eșecuri în asumarea responsabilității – toate, fără acuzații morale concrete.
O construcție în zigzag care accentuează cu pricepere impresia de apocalipsă.“ Le Monde „Romanul de anticipație climatică al lui Jens Liljestrand Pădurea arde sub pașii noștri este o lectură acaparatoare.
Nu pare exagerat să presupunem că Liljestrand, într-o manieră apropiată de cea a lui Jonathan Franzen, a intenționat să scrie marele roman suedez pe tema colapsului climatic.“ Svenska Dagbladet „Scriitura febrilă, adesea eliptică a lui Liljestrand, combinată cu o compoziție fragmentată, caracterizată prin salturi în timp și spațiu, are ca rezultat efectul unui colaj gigantic de momente în timp. „Pădurea arde sub pașii noștri nu este o distopie clasică, este mai degrabă un roman realist care se întâmplă să se desfășoare într-un timp distopic: timpul nostru.
Folosind ca fundal criza climatică actuală, Pădurea arde sub pașii noștri consemnează strădaniile oamenilor obișnuiți de a merge mai departe chiar dacă lumea se prăbușește în jurul lor.
Din aceste patru perspective interconectate, Jens Liljestrand alcătuiește peisajul unui viitor foarte apropiat, în aceeași măsură catastrofic și total realist.
Vilja este fiica de paisprezece ani a lui Didrik, care preia rolul neașteptat de organizatoare competentă în fața adulților inepți.
André este fiul ratat în vârstă de nouăsprezece ani al unei foste glorii a tenisului și se folosește de violența care izbucnește în jurul său ca să se răzbune pe tatăl care l-a neglijat și umilit.
Melissa este influencer și negaționistă a schimbărilor climatice, care, în spatele fațadei afișate online, ascunde un bagaj de visuri spulberate.
Didrik este un consultant media de patruzeci de ani ale cărui eforturi macho de a-și salva familia pun în lumină o versiune jalnică a neputinței masculine.
Este vara în care criza climatică escaladează dincolo de cele mai negre coșmaruri și incendiile incontrolabile de pădure din nordul Suediei îi transformă pe turiștii aflați în vacanță în refugiați climatici