Copacii curata aerul si apa.
Si vreau sa scot in evidenta paradoxul relatiei noastre creative cu natura: ne-am folosit de ea, dar, in acelasi timp, abilitatea noastra de a exploata beneficiile oferite de ea risca sa submineze fundamentele propriei noastre existente.” — Anne Sverdrup-Thygeson.
Pe umerii naturii este incercarea mea de a oferi un raspuns la aceasta dilema: vreau sa va arat toate lucrurile pe care le face minunata lume a naturii, ca sa vedeti care e miza.
La pachet cu aceste descoperiri vine si o mare responsabilitate si a venit momentul sa ne-o asumam, pentru ca natura e tot ce avem si tot ce suntem.”„Ca profesor de biologie conservationista, stiinta care studiaza amenintarile la adresa diversitatii biologice si modul in care pot fi ele gestionate, mi-am pus de multe ori problema cum sa ii fac pe oameni sa aprecieze universul naturii care ne inconjoara ca sa ne dorim cu totii sa avem grija si de el.
In plus, suntem singurii care ne-am dezvoltat capacitatea de a ne evalua actiunile din punct de vedere logic si moral dintr-o perspectiva mai vasta. […] Insa abilitatea noastra de a interactiona unii cu ceilalti intr-un fel care ne permite sa exercitam un impact asupra intregii planete si asupra tuturor celorlalte specii ne face sa fim unici.
Iar noi, oamenii, suntem doar una dintre ele.
Pana in prezent am denumit aproximativ 1,5 milioane de specii (cu exceptia microorganismelor), dar stim ca mai sunt multe altele – aproape 10 milioane.
In Pe umerii naturii, Anne Sverdrup-Thygeson isi propune sa analizeze aceste minunate elemente de sustinere, ducand cititorul intr-o calatorie de explorare a trasaturilor surprinzatoare ale lumii naturale.„Natura, cu nenumaratele sale organisme minuscule, abia vizibile, este cea care-ti face viata posibila.
In aceasta carte, scriitoarea de succes Anne Sverdrup-Thygeson demonstreaza cat de profund suntem legati de lumea naturala, scotand in evidenta conexiunea indestructibila dintre „tapiseria” minutios urzita a naturii si vietile noastre de zi cu zi.
In inima naturii se afla un sistem unic de sustinere a vietii, un termen cu sens colectiv care descrie toate bunurile si serviciile de care beneficiem – hrana, apa proaspata, medicamente, polenizare, controlul poluarii, stoparea emisiilor de carbon, prevenirea eroziunilor, recreere, sanatate spirituala si multe altele.
Pescarasul albastru a inspirat construirea unui tren de mare viteza.
Musculitele sirfide si albinele ne polenizeaza culturile.
Copacii curata aerul si apa