Figura piratului, consacrata de literatura de aventuri pe mare, de filmele de gen sau de benzile desenate, este doar un surogat fictional, un concentrat simbolic-narativ menit sa satisfaca orizonturi ale unui subconstient modern, civilizat, legal si moral.
Si, chiar daca piratii, pirateria si epicul marin reprezinta, astazi, arii imaginare ce au ramas in zona kitsch-ului cultural, putem lua din analitica paradigmei culturale moderne o perspectiva prin care sa le salvam, macar partial, de la o astfel de intelegere..
Inevitabil, exista si o aplicatie in arealul romanesc al fenomenului.
Pirati si corabii analizeaza cimpul larg de desfasurare al acestui adevar, decupat pe intervalul secolelor XVI-XIX, in spatiul geocultural anglo-saxon postcolumbian.
Desi povestile despre Pirati si piraterie au fost trecute, adesea, in categoria optiunilor estetice ale copilariei, adevarul pe care s-au ridicat aceste veritabile retele imaginare este unul istoric si poate fi identificat, macar in parte.
Figura piratului, consacrata de literatura de aventuri pe mare, de filmele de gen sau de benzile desenate, este doar un surogat fictional, un concentrat simbolic-narativ menit sa satisfaca orizonturi ale unui subconstient modern, civilizat, legal si moral