Tezaurizate si transmise de la o generatie la alta, paftalele prezinta un interes deosebit si pentru simbolistica repertoriului decorativ.
Treptat au devenit adevarate bijuterii in mediul urban, fiind purtate in orasele si in targurile din Tara Romaneasca si Moldova, dar si in zona Brasovului in a doua jumatate a secolului al XVIII-lea si inaintea Primului Razboi Mondial..
Trecerea ciclica a anotimpurilor si regenerarea naturii odata cu sosirea primaverii sunt simbolizate prin cateva elemente: bobocul de floare, pomul vietii,laleaua sau rodia, perechile de pasari figurate cioc in cioc, porumbeii si paunii.
Paftalele au fost purtate initial la sudul Dunarii, unde erau considerate accesorii traditionale ale portului popular de ceremonie (de nunta sau pentru orice alta sarbatoare).
Majoritatea motivelor ornamentale care le impodobesc se inspira din armonia naturii, fiind strans legate de cultul dragostei, fertilitatii si familiei.
Tezaurizate si transmise de la o generatie la alta, paftalele prezinta un interes deosebit si pentru simbolistica repertoriului decorativ