„ O relatare captivanta si polimata a unei specii intelectuale semnificative.
Este autorul multor carti, printre care A Social History of Knowledge, Eyewitnessing si What is Cultural History? Cartile sale au fost traduse in peste 30 de limbi..
PETER Burke este profesor emerit de istorie culturala la Universitatea Cambridge.
De la Renastere pana in prezent, Burke schimba modul in care intelegem aceste specii intelectuale remarcabile.
Abia recent accelerarea cunostintelor a dus la o mai mare specializare si la un mediu care ii sprijina mai putin pe carturarii si savantii multifatetati.
Identificand 500 de polimati occidentali, le exploreaza spectrul larg al succesului si arata cum ascensiunea lor egaleaza o crestere rapida a cunoasterii in vremea inventiei tiparnitei, a descoperirii Lumii Noi si a revolutiei stiintifice.
Renumitul istoric al culturii Peter Burke sustine o imagine de ansamblu.
Mult prea des, acestia sunt amintiti pentru reusite valoroase pe un singur plan.
Insa istoria poate fi nedreapta cu invatatii care au astfel de interese enciclopedice.
De la Leonardo da Vinci la John Dee si Comenius, de la George Eliot la Oliver Sacks si Susan Sontag, polimatii au schimbat granitele cunoasterii in nenumarate moduri.
GRAYLING ) „ Pe langa ilustrarea tiparelor generale, polimatii lui Burke sunt infierbantati de energia, obsesia si viata lor .“ ( NEIL KENNY , The Uses of Curiosity in Early Modern France and Germany) „ Autorul si subiectii lui impart cu siguranta aceeasi lume, pe care Burke ne-o explica detaliat, in profunzime si cu intelegere, oferindu-ne o perspectiva istorica si o cuprindere interdisciplinara remarcabila .“ ( PAUL DUGUID , coautor al The Social Life of Information) „ In aceasta relatare caleidoscopica, Burke dezvaluie povestile minunate ale «monstrilor eruditiei», urmand destinul ganditorului universal intr-o lume inundata de informatie .“ ( DANIEL ROSENBERG , coautor al Cartographies of Time) Prima istorie a polimatului occidental, din secolul al XV-lea pana in prezent.
Este o carte importanta si oportuna, deoarece, ilustrand de ce cultura noastra are nevoie de polimati la fel de mult ca de specialisti, ne indeamna sa regandim scopurile educatiei si de ce avem nevoie pentru a ne sustine mai informati conversatia publica .“ ( A.
C. „ O relatare captivanta si polimata a unei specii intelectuale semnificative