Traducere de Mihai MoroiuIntr-o dimineata din primavara anului 1953, Aldous Huxley ia patru zecimi de gram de mescalina si asteapta rabdator sa vada ce se intimpla.
In 1959 a fost distins cu Premiul pentru Excelenta al Academiei Americane de Arte si Litere..
A publicat de-a lungul vietii numeroase romane, volume de povestiri, eseuri si poezii, scenarii de film si biografii, carti de filosofie, jurnale de calatorie si carti pentru copii, fiind considerat unul dintre cei mai reprezentativi si mai influenti scriitori ai secolului XX.
Tot aici a inceput sa experimenteze drogurile psihedelice, relatindu-si ulterior trairile in faimosul eseu The Doors of Perception (Portile perceptiei) din 1954.
A locuit pina la sfirsitul vietii in sudul Californiei si in New Mexico, s-a apropiat de filosofia orientala si a scris o vreme scenarii de film.
In 1937 Huxley s-a mutat in Statele Unite impreuna cu sotia sa, Maria, si fiul lor, Matthew.
Brave New World (Minunata lume noua), unul dintre romanele de referinta ale secolului trecut, a fost publicat in 1932.
Patru ani mai tirziu, in 1920, i-a aparut un volum de povestiri, Limbo, urmat – la doar un an – de primul sau roman, Crome Yellow (Galben de Crome).
In 1916 a publicat prima sa carte, volumul de versuri Roata in flacari (The Burning Wheel).
In 1908 si-a inceput studiile la Eton College, iar dupa o intrerupere de doi ani le-a continuat la Balliol College din Oxford.
Raiul si iadul se refera aici, metaforic, la ceea ce Huxley considera a fi doua stari contrarii care se pot manifesta la „antipozii mintii” atunci cind se deschid „Portile perceptiei” – nu doar in cadrul experientelor mistice, ci si in viata de zi cu zi.
Aldous Huxley (1894-1963) s-a nascut in orasul englez Godalming, comitatul Surrey, intr-o familie cu indelungata traditie intelectuala.
In continuarea acestui eseu devenit clasic, Raiul si iadul arata ca halucinogenele pot fi folosite si pentru a ajunge la o perceptie spirituala si la revelatia personala.
Huxley noteaza cu lux de amanunte senzatiile traite in Portile perceptiei, conchizind ca halucinogenele stimuleaza creativitatea si brodind pe marginea efectelor pe care asemenea experiente le-ar putea avea asupra artei si religiei.
Dupa un timp, constata ca totul, de la florile din vaza pina la cutele pantalonilor, e complet schimbat: culorile sint mai intense si mai luminoase, iar timpul si spatiul par sa nu aiba nici o importanta.
Traducere de Mihai MoroiuIntr-o dimineata din primavara anului 1953, Aldous Huxley ia patru zecimi de gram de mescalina si asteapta rabdator sa vada ce se intimpla